🔹رمز موفقیت کسبوکارها در تغییر بهموقع استراتژیها متناسب با شرایط جدید فرارو است. در سال ۱۴۰۰ کسبوکارهای ایرانی با چالشها و خطرات متنوعی در حوزههای مختلف روبهرو خواهند شد.
🔹در این راستا، شناسایی ریسکهای فراروی کسب و کارهای ایرانی با بهرهمندی از پرسشنامه الکترونیک و نظرخواهی از متخصصان، در دستور کار «دیدهبان کسبوکار» قرار گرفت. دادههای این پیمایش در بهمن و اسفندماه سال ۹۹ جمعآوری و در قالب گزارش «ریسکها و استراتژیهای کسبوکار ایران» ۱۴۰۰ منتشر شده است. مهمترین ریسکهای شناسایی شده فراروی کسبوکارهای ایرانی در سال ۱۴۰۰ به این قرار است:
🔹ریسکهای کلان: این ریسکها مرتبط با فضای کلان اقتصادی است. در انتخاب این ریسکها سعی شده که ریسکهای مرتبط با کسبوکار انتخاب شوند.
۱- از نظر ۶۶ درصد پاسخگویان، در سال ۱۴۰۰ قدرت خرید مردم تحتتاثیر عواملی مانند تورم کاهش خواهد یافت.
۲- نیمی از پاسخگویان میگویند در سال جدید نرخ بیکاری تشدید خواهد شد. دلایل مهم این ریسک، بحران کرونا و مشکلات اقتصادی هستند.
۳- از دیدگاه ۳۸ درصد پاسخگویان، رکود بر بخش تولید استمرار یافته و تشدید خواهد شد و ۳۳ درصد معتقدند که مشابه سال قبل خواهد بود.
۴- از نظر۳۷ درصد پاسخگویان، صادرات کالاها و خدمات همچنان مشابه سال قبل خواهد بود و به دلیل بحران کرونا این احتمال افزایش مییابد. البته ۳۵ درصد معتقدند که در سالجاری صادرات رونق میگیرد.
۵- از نظر ۴۶ درصد پاسخگویان، واردات مواد اولیه، تجهیزات و قطعات به دلایل محدودیتهای کرونایی و … با شرایطی کم و بیش مشابه سال قبل مواجه خواهد بود.
۶- از نظر ۵۵ درصد پاسخگویان، رکود اقتصادی استمرار خواهد یافت. البته آمارهای جهانی بیانگر کاهش رکود در کشور هستند.
۷- از نظر ۴۷ درصد پاسخگویان، تحریمها مشابه سال قبل ادامه خواهند یافت. البته امیدواریهایی برای کاهش تحریمها وجود دارد.
۸- از نظر ۴۹ درصد پاسخگویان، رشد اقتصادی چندان شایان توجه نخواهد بود و اقتصاد با رشد منفی یا حول صفر مواجه خواهد بود. با این حال آمارهای جهانی بیانگر افزایش رشد اقتصادی مثبت کشور در سال جدید هستند.
۹- از نظر ۶۱ درصد پاسخگویان، تورم بهعنوان یکی از شاخصهای کلیدی اقتصادی افزایش خواهد یافت. البته با توجه به کاهش تورم انتظاری، پیشبینی افزایش قیمتها کمتر از سال قبل خواهد بود.
۱۰- از نظر ۵۳ درصد پاسخگویان، قیمت دلار «عمدتا» بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان در نوسان خواهد بود. این دامنه قیمتی با دیدگاه بیشتر متخصصان اقتصادی تشابه دارد.
۱۱- از نظر ۷۳ درصد پاسخگویان، قیمت مواد اولیه، محصولات و خدمات نهایی افزایش خواهد داشت. این افزایش قیمت بنا به دلایل مختلفی مانند افزایش هزینهها و تورم اتفاق میافتد.
۱۲- از نظر ۵۲ درصد پاسخگویان، تامین مالی کسبوکارها از نظام بانکی، همانند گذشته، دشوار خواهد بود. ریشه این ریسک در عدمبهبود محیط کسبوکار است.
۱۳- از نظر ۵۸ درصد پاسخگویان میزان سرمایهگذاری در بخش تولید و کسبوکارها کاهش خواهد یافت.
۱۴- از نظر ۶۳ درصد پاسخگویان، با روی کار آمدن دولت جدید، در سیاستهای سازمانهای دولتی تغییراتی بهوجود میآید که ممکن است چالشهایی را برای فعالیت بخشخصوصی و استارتآپها به ارمغان آورد.
۱۵- از نظر ۶۴ درصد پاسخگویان، خوشبینی نسبت به کاهش محدودیتهای کرونایی در سال جدید افزایش یافته است. البته قضاوت در این زمینه هنوز زودهنگام است.
دنیای اقتصاد
کسب و کارهای ایرانی کسب و کارهای ایرانی