توفان نفت و گردباد سیاست !

امروز حرف برای گفتن زیاد است … بازار در یک آغاز توفانی و یک پایان توفانی قرار داشت درست شبیه بازی بایرن مونیخ و منچستر که در ان چند دقیقه پایانی همه چیز به هم ریخت و از این رو به ان رو شد ! بازار هم در نیم ساعت اخر ناگهان فشار فروش گرفت و شدت عرضه زیاد شد . قبل از هر چیز ابتدا به این موضوع میپردازیم که اصلا بازار چرا فشار خرید گرفت و سپس این که چرا این طور در نیم ساعت اخر فروشنده روی سر بازار ریخته شد .

بازار امروز را با هم مرور کنیم تقریبا میتوان گفت در هیچ مقطع تاریخی در این چند ماه انقدرخبرهای خوب و مثبت اطراف بازار نبوده . در شرایطی هستیم که ابهامات بازار یکی یکی در حال برطرف شدن است و این باعث شده تا نگاه همه به بازار بهتر شود . البته معجزه نفت هم موثر بود. به واقع نفت را باید جور دیگری تحلیل کرد یا باید این طور گفت که جرقه بازار امروز از نفت زده شد و با سیاست این خرمن نفتی اتش گرفت و نیم ساعت اخر این وضعیت پیش امد .

بازار امروز را مگر میشود بدون جریان و اتفاقات نفت در بازارهای جهانی تحلیل کرد

امروز صبح خروس خوان همه با رشد نفت تا ۱۳۰ دلار غافلگیر شده . این رشد و این قیمت یک اتفاق خاص و بی نظیر در تقریباً ۱۳ سال گذشته را رقم زد هو این هم از خوش‌شانسی دولت فعلی است که نفت به این نقاط رسید و این شرایط را شاهدیم اما هنوز بازار آن وزنی را که باید به این جریانات بدهد نداده و امروز در مورد دو موضوع صحبت می‌کنیم موضوع اول این است که چرا بازار به این اتفاقات به اندازه کافی وزن نمی دهد و دلیل دوم اثرات این موضوع در خرد و کلان بازار چیست…

حتماً بازار برای خود دلایلی دارد که به این رشد ۱۰۰ درصدی نفت این مدت وزنی نداده و فقط نظاره گر آن بوده شاید بتوان بخشی را به فقر تحلیلی بازار و خود این شرکت ها نسبت داد و بخشی دیگر را به عدم اطمینان بازار و سرخوردگی از شرایط و نبود نقدینگی اما بخش مهمی از این شرایط به این دلیل است که بازار اعتقاد دارد قیمت‌های فعلی جهانی در این نقاط نمانده و روند کاهشی خواهد داشت.

بازار اعتقاد دارد که جنگ دائمی نیست و با کوچکترین نشانه صلح جریان تغییر می کند از همین روزی سکه قیمت نفت فعلی را نپذیرفته و با دست لرزان و دیده تردید به آن نگاه می کند .

این موضوع در مورد بازارهای جهانی و فلزات و سایر کالاها نیز صدق می کند و رشد چشمگیر بسیاری از کالاها از مس و روی گرفته تا محصولات پتروشیمی و غیره در قیمت‌ها لحاظ نشده البته اگر قرار باشد فاز خوشبینی بر بدبینی چیره گردد بازار اتفاقاً به این موارد وزن خواهد داد و آنها را در قیمت‌های تابلو محاسبه می‌کند اما در حال حاضر چنین چیزی را شاهد نیستیم. از دو حال خارج نیست یا قیمت‌های جهانی پایدار نیست و می‌ریزد و پیش‌بینی بازار محقق می‌شود که البته فکر می‌کنیم حتی ریزش بازارهای جهانی هم آنقدر نیست که این شرکت‌ها را تحت تاثیر قرار دهد اما به هر حال آن انتظاری که برخی دارند را محقق می کند

یا حالت دیگر که امیدواریم به همین شکل باشد که فنر این اتفاقات جمع و جمع تر شده و جایی پرواز می کند و بازار رشد خواهد داشت حقیقتاً فکر میکنیم احتمال دوم بیشتر باشد ولی حتی با وجود ریزش هم احساس میکنیم قیمت فلزات و کالاها بازهم برای بازار جذابیت های خاص خود را دارد …

اما نفت در کجای بازار موثر است! قبل از هر چیز باید اذعان داشت همیشه جریان نفت با بازار سرمایه رابطه مستقیم داشته یعنی در صعود نفت بازار هم صعودی بوده این موضوع دلایل متعددی دارد بخشی به دلایل مستقیم است که مثلاً صنعت پتروشیمی و پالایشی و یا حتی به واسطه افزایش هزینه انرژی صنعت فولاد و فلزات مورد توجه قرار گرفته و به واسطه رشد قیمت ها در بازارهای جهانی در بازار ما نیز افزایش خواهد داشت اما در سطح کلان به نظر رشد قیمت نفت دست دولت را باز کرده و افزایش بودجه عمرانی و کاهش شلنگ تخته انداختن در سود شرکت ها را کمتر می کند و این خود عامل مهمی برای ثبات در بازار است به طور کلی افزایش قیمت نفت یک سیاست انبساطی برای اقتصاد کشور بوده و از این منظر رویداد خوبی برای بازار به شمار می‌رود

همین که دولت با افزایش درآمد دست از سر شرکت‌ها برداشته و روال منطقی و خوبی را در پیش می‌گیرد اتفاق مهم و بزرگی است

اما یک نکته به عنوان نکته دیگر مثبت می‌تواند مورد توجه قرار گیرد و آن هم بحث چاپ اوراق و استفاده از ابزار بدهی است اوراق جایگزین کسری بودجه بود و حالا با این افزایش قیمت نفت به نظر سیاست چاپ اوراق هم منطقی تر و احتمالاً روند کاهشی خواهد داشت کاهش چاپ اوراق فشار به نرخ سود را کم می کند و این یکی از مهمترین عواملی است که می تواند اثرات خود را در بازار بگذارد بازار اگر زیر بار فشار بازار بدهی و اوراق نباشد و خیالش کمی از نرخ‌های منطقی جمع شود به بازار پی به ای داده و فضای خوبی را رقم می‌زند . این یکی از مهم ترین ابعاد افزایش قیمت نفت و اثرات ان در بودجه است …

اما ریسک رشد قیمت نفت کجاست وقتی روزهای قبل مینویسیم مذاکرات و روشن شدن سیاست ارزی برای حرکت بازار لازم است برای این بوده که دولت تا حدودی این موارد را برای بازار روشن کند یکی از ریسک های بزرگ نفت و افزایش قیمت و رشد درآمدهای دولت تفکری است که برخی دولت‌های قبل داشته و سریع به فکر سرکوب نرخ ارز می افتند و یا سراغ واردات می روند به نظر این دو چالش یعنی احتمال افزایش انگیزه ها برای سرکوب نرخ ارز و یا افزایش سیاست‌های واردات چالش بازار است و تنها امید ما به این است که دولت ها که بارها و بارها این موضوع را تجربه کردند دوباره یک بازی با جمع صفر را آغاز نکرده و عاقل تر باشد

اما برویم سراغ این که حالا چرا نیم ساعت اخر بازار اینطور شد …

بازاری که در سود قرار میگیرد و عطش خرید در آن بالا می رود حقوقی ها دست به کار می شوند و بی شک یکی از دلایل این شدت عرضه فروش بیش از پیش حقوقی ها بود ، شناسایی سود برخی نوسان گیران و ترس برخی از ریزش احتمالی هم یک طرف ، در سوی دیگر رسیدن به نقاط مقاومت تکنیکالی بازار و شاخص هم مزید بر علت شد تا برخی به دنبال شناسایی سود باشند در سوی دیگر حرف و حدیث های مذاکرات و فاصله گرفتن از فاز مثبت قبل هم در منفی شدن دو گروه خودرو و بانک موثر بود و همه چیز دست به دست هم داد تا اوضاع این طور پر عرضه پیش برود .

ولی حقیقت امر معتقدیم بازار بعد از یکی دو روز درجا زدن و استراحت دوباره وضعیت بهتری را خواهد داشت و میتواند جالب باشد . ازاین عرضه ها وقتی شرایط خیلی منفی نیست و اوضاع خراب نیست نباید ترسید ولی تحمل این یکی دو روز با توجه به فضای اخر سال و عرضه ها نیز سخت است و البته افزایش شدت عرضه طبیعی است .در مجموع و جمع بندی باید اذعان داشت این عرضه ها در روند های فعلی طبیعی است و نمیتواند خیلی نگران کننده باشد مگر در ۲ مولفه بازارهای جهانی و دنیای سیاست تغییرات عجیبی را شاهد باشیم …

به سراغ بازار برویم که امروز با این رشد نفت و فلزات و … رشد خود را هیجانی اغاز کرد

ولی همزمان زمزمه های اخبار سیاسی کمی برخی گروه ها را ازار میداد و در نهایت فضای مذاکرات روی دوگروه خاص خودرو و بانک موثر بود . یک نکته را دیروز نوشتیم و ای کاش عزیزان بازهم با خود این را مرور کنند

دیروز نوشتیم : باز هم به همین نظر معتقدیم و صد البته دیدگاه شخصی است .. از دید ما مذاکرات به نقطه بی‌بازگشت رسیده و به جایی رسیده که باید اجرایی شود این اتفاقاتی که رخ می‌دهد به نظر بیشتر امتیاز گرفتن های دقایق آخر است که همیشه روال بوده و هست حتی در سال های قبل نیز در مذاکرات برجام از سمت عربستان و با فشار امریکا این موضوعات وجود داشت به نظر موضوع جدیدی نیست و احتمالاً با فراز و نشیب هایی که پیش می آید طی روزهای آتی این موضوع نهایی خواهد شد ولی مهم این است که امیدواریم طولانی نشود و سریعتر تمام شود …

بتا سهم

#گزارش_بازار

 

فشار فروش  فشار فروش  فشار فروش  فشار فروش  فشار فروش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *