چَک افسری جهانی ها!

هر روز کمتر از دیروز .. هر روز کم رمق تراز دیروز و هر روز خلاصه خسته تر و کلافه تر میشویم … امروز صبح بازار از خواب بیدار شد و ناگهان با چک افسری افت دیشب بازار های جهانی مواجه شده که حس و حال را از بازار گرفته بود باز این که خوب است حداقل کمی فقط این گروه ها منفی شدند هیچ کسی انتظار منفی سنگین خودرویی ها را نداشت که از دیروز شایعه شده قیمت ها مشخص شده و امیدواریم امیدوارریم درز اطلاعات نهانی ان ماجرا این صفوف فروش را رقم نزده باشد ..

به هر حال به واقع لقب لینچان و راکی و تمام اسطوره های جنگی فیلم ها برازنده سهامداران بازار است که هر روز با یک چالش می جنگند و تا پای جان مبارزه می کنند تا دیروز داشت کمی آرام می شد و رگه‌هایی از خرید در گروه‌های مانند خودرو پالایش دیده می‌شد که ناگهان بازارهای جهانی در نفت و چالش جدید بازار یعنی ریزش این بازارها آغاز شد.

البته از مدت‌ها قبل چه در همین بخش و چه در بین اهالی بازار این موضوع شنیده می‌شد که قیمت‌های جهانی پایدار نیست و شاید بخشی از عدم وزن دهی بازار به شرکت های این حوزه از همین بابت بود. در واقع شاید این طور باید گفت که به لطف سیاست‌گذاری‌های دانشمندان وزارت صمت بازار ما در رشد بازارهای جهانی بهره ای نبرد و حالا در افت آنها احتمالاً( البته امیدوارم این طور باشد ) اثر منفی سنگینی را نخواهد داشت .

البته این چند درصد منفی در بازار امروز و یا احتمالا شنبه طبیعی است . اما به طور کلی ابهام و ریسک جدیدی به بازار اضافه شده و نمی شود این را کتمان کرد …

نکته مهم این است که چرخش عوامل مختلف و مبارزه آنها با هم در صحنه فعلی بازار وضعیت خرید و فروش ها را رقم می زند و این افت اخیر حجم کم کم توجیه پیدا میکند … در حال حاضر تحولات نرخ دلار و نرخ نیما ،تحولات سیاسی برجام ،مجامع شرکت ها و زمزمه های گزارش های پیشرو دوباره در صدر جدول قرار گرفته و فضای بازار را تحت تاثیر خود قرار داده است.

اگر بازارهای جهانی طی روزهای آتی بیش از این فشار نیاورد و در همین شرایط باقی بماند شاید بازیگری عوامل دیگر بتواند در این وضعیت موثر باشند اما یک نکته هنوز ما را کمی می ترساند و رگه هایی از ان را در سقوط این چند وقت اخیر نفت دیدیم …

چند روز قبل هم از یک سناریو صحبت کردیم در رابطه با برجام و نفت که دقیقاً به توافق قبلی اشاره داشت و آن سناریوی این بود که در سالهای خیلی دور در زمان مذاکره ظریف با ۵+۱ ناگهان همه چیز در دقیقه ۹۰ در حالی که قرار بود توافق شود چرخید و اوضاع جور دیگری رقم خورد (ماجرای هواپیمای صعودالیفصل و … ) این را برای قسمت بورسی و تحلیل خود بازیگران بازار می گوییم که در ذهن خود اندک احتمالی برای تحولات بازار نفت داشته باشید…

در آن مقطع عربستان شروع به عرضه بیش از حد نفت کرد و بازار نفت را به آتش کشید…

نمیدانیم واقعا ولی ممکن است در سفر اخیر بایدن به منطقه اتفاقاتی از این دست رخ دهد که دامن آن بازار را گرفته و همه را گرفتار کند به هر حال این جز مواردی است که باید به عنوان ریسک بازار در نظر گرفته و آن را گوشه ذهن خود داشت . ممکن است روز ها و ماه‌های پیش رو هر اتفاقی رخ دهد نکته دیگر این است که عدم توافق ریسک سیاسی بازار را به شدت افزایش می دهد و ما هر لحظه باید منتظر تحولات و اتفاقات مختلفی باشیم…

برخی به جد معتقدند سفر بایدن به منطقه این موضوع را در دل خود دارد و این اتفاق ناشی از رویداد هایی است که احتمالاً رخ خواهد داد به واقع کم اثر شدن برجام با ریزش نفت یکی از اتفاقاتی است که باید به آن توجه داشت.

نمیدانیم !واقعا مانده ایم چه بگوییم به واقع بازار کلاف سر در گم شده که تحلیل آن به راحتی امکان پذیر نیست البته این تحلیل برخی از عزیزان که سهم غیر مرتبط با بازارهای جهانی و دلار و این موارد را بخریم هم نه اینکه استدلال غلطی باشد ما در شکل و شمایل بازار نشان داده که بیشتر گروهی عمل می کند و خیلی از این تحلیل ها پیروی نمی کند اما به هر حال حرکتی است که می‌تواند ریسک سهامداران را تا حدودی کاهش دهد و رفتار طبیعی بازار در مقاطع فعلی طبیعی است .

و اما حرف آخر …

روز های گذشته در مورد دو موضوع صحبت کردیم یکی عدم تمرکز و عدم تمایل و عدم توانایی دولت و بخش اقتصادی دولت در روانه کردن نقدینگی به سمت بازار سرمایه و تولید و این موارد بود و دیگری ضعف بزرگ دولت در قیمت گذاری دستوری و دور کردن فضای امن سرمایه‌گذاری از بازارها و نتیجه آن در کوتاه ترین و اولین بحث این بود که پول به جای تولید به سمت دلالی حرکت می کند که روند بازارهایی نظیر مسکن و خودرو ارز و دلار از این بابت است

شنیده هایی به گوش می رسد که کمی دولت به فکر فرو رفته و در حال تفکر برای تغییر این بازی است اما یک نکته وجود دارد به صحنه فعلی بازار نگاه کنید بارها در گزارش بازار نوشتیم که اگر میخواهید بازار اولیه قوی را تشکیل دهید باید بازار ثانویه پر رونق باشد دولت با آن سابقه درررررررررخشان در این موارد و وضعیت فعلی به نظر ‌نمی تواند گامی در این مسیر بردارد و قبل از هر چیز باید ویرانه‌ی که این جا به جا گذاشته را ترمیم کند.

این ویرانه ناشی از اعتمادی است که از سهامداران گرفته شده و از دست رفته آن روزها که با قلم خود بودجه می نوشتند و به ریش بازار میخندیدند ، آن روزها که نرخ گاز را بالا و پایین می کردند،ان روزها که خودرو رابا نامه از بورس کالا می دزدیدند ، آن روزها که در وزارت صمت تعرفه و جریمه وضع میکردند و همین روزها که برای دلار و نرخ سود نقشه می کشند باید به فکر چنین روزهایی هم باشند.

به نظر دوستانه و از دید یک کارشناس معمولی بازار با شما صحبت می‌کنیم که اگر قصد حضور در بازار اولیه را دارید بارخ و ترکیب فعلی بازار ثانویه چنین چیزی امکان پذیر نخواهد بود و تجربه های شکست خورده خواهد شد…

بتا سهم

#گزارش_بازار

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *