سناریوی نخست: افت قابل توجه تورم نقطه‌ای

نرخ تورم در سه ماه دوم سال جاری روند کنترل شده‌ای داشت؛ به نحوی که تنها در تیرماه نرخ تورم معادل با ۸/ ۲ درصد ثبت شد و پس از آن در دو ماه مرداد و شهریور نرخ تورم ماهانه به ترتیب به سطح ۶/ ۰ درصد و ۵/ ۰ درصد رسید. بنابراین اگر نرخ تورم ماهانه متوسط این سه ماه را معیار پیش‌بینی ماه‌های باقیمانده در نیمه دوم سال جاری در نظر بگیریم، باید انتظار داشت که نرخ تورم ماهانه به اندازه ۹/ ۰ درصد حرکت کند.

البته به نظر می‌رسد که این سناریو کمی خوش‌بینانه باشد؛ زیرا به‌طور طبیعی به علت تغییر شرایط اقلیمی در فصل سرما و بالا رفتن اقلام برخی خوراکی‌ها و از سوی دیگر، به دلیل نوسانات فصلی نرخ ارز در انتهای پاییز، این امکان وجود دارد که نرخ تورم افزایش کمی داشته باشد؛ البته این افزایش به معنای تکرار شدن جهش‌های تورمی سال گذشته نیست. در صورت مبنا قرار دادن نرخ تورم ۹/ ۰ درصدی، نرخ تورم نقطه به نقطه تا پایان پاییز (آذر ماه) به رقم ۲۳ درصد و نرخ تورم متوسط به سطح ۲/ ۳۹ درصدی خواهد رسید.

همچنین با در نظر گرفتن سناریوی نخست، نرخ تورم نقطه به نقطه تا پایان سال به رقم ۷/ ۱۶ درصد کاهش خواهد یافت. به بیان دیگر، نسبت به شهریور ماه ۳/ ۱۸ واحد درصد از سطح نرخ تورم نقطه به نقطه کاسته خواهد شد که رقم قابل توجهی است. از سوی دیگر، نرخ تورم متوسط نیز در پایان سال به رقم ۷/ ۳۲درصد خواهد رسید. در سناریوی نخست شاهد کاهش قابل توجه نرخ تورم نقطه به نقطه هستیم؛ همچنین نرخ تورم متوسط نیز یک کانال کاهش خواهد یافت.

سناریوی میانه: باز هم نرخ زیر ۲۰ درصد

سناریوی دوم را می‌توان بر اساس آمارهای مبتنی بر ۶ ماه نخست مورد بررسی قرار داد. بر اساس این آمارها نرخ تورم ماهانه در سناریوی دوم، در نیمه نخست سال جاری به‌طور متوسط رقم ۳/ ۱ درصدی را ثبت خواهد کرد. بر اساس سناریوی دوم، نرخ تورم نقطه به نقطه تا پایان آذر ماه به حدود ۲۵ درصد خواهد رسید و افت ۱۰ واحد درصدی را نسبت به پایان شهریور ثبت خواهد کرد.

نرخ تورم متوسط نیز در سطح ۵/ ۳۹ درصد قرار خواهد گرفت. همچنین براساس سناریوی دوم که از احتمال بیشتری نسبت به سناریوی نخست برخوردار است، نرخ تورم نقطه به نقطه تا پایان سال جاری به رقم ۵/ ۱۹ درصد خواهد رسید. به بیان دیگر، در سناریوی دوم نیز می‌توان امیدوار بود، تورم نقطه به نقطه نیز به زیر ۲۰ درصد نزول کند. نرخ تورم متوسط یا دوازده ماهه نیز در سناریوی دوم تا پایان سال جاری به میزان ۷/ ۳۳ درصد پیش‌بینی خواهد شد.

 

سناریوی سوم: تداوم نزول تورم

در نهایت برای سناریوی سوم نیز می‌توان از حافظه تورم در یک سال منتهی به شهریور ماه سال جاری استفاده کرد. یعنی مسیری که تورم در یک سال اخیر طی کرده تا نیمه دوم سال جاری نیز تداوم یابد. با این سناریو نرخ تورم معیار ۹/ ۱ درصد محاسبه می‌شود که به نظر می‌رسد اگر شرایط اقتصادی و سیاسی کشور مشابه ماه‌های اخیر باشد، این نرخ تا حدودی بدبینانه باشد.

اما حتی با در نظر گرفتن این نرخ، روند نزولی نرخ تورم نقطه به نقطه و متوسط تا پایان سال جاری ادامه خواهد داشت. طبق این سناریو نرخ تورم نقطه به نقطه نیز در آذر ماه به ۷/ ۲۶ درصد می‌رسد. بنابراین در این سناریو نیز نرخ تورم نقطه به نقطه افت قابل‌توجهی خواهد داشت. بر این اساس پیش‌بینی می‌شود نرخ تورم متوسط نیز تا پایان پاییز به سطح کمتر از ۴۰ درصد برسد. در سناریوی سوم که نسبت به دو سناریوی نخست، نرخ تورم معیار بالاتر در نظر گرفته است، نشان می‌دهد حتی با این نرخ نیز تورم نقطه به نقطه پایان سال به سطح ۸/ ۲۳ درصد رسیده است. همچنین بر اساس این آمارها، نرخ تورم متوسط تا پایان سال به رقم ۱/ ۳۵ درصد خواهد رسید. بنابراین حتی در این سناریو نیز روند تورم نقطه به نقطه و متوسط نزولی خواهد بود.

دنیای اقتصاد

تحلیل بازار و شرکت های بورس اوراق بهادار را در گزارش بازار بخوانید.

کانال تلگرام: https://t.me/farabibourse

ما را در آپارات دنبال کنید: http://www.aparat.com/kargozari.org

خرید و فروش آنلاین سکه و طلا : https://kargozari.org/2018/05/25/gold

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *