گزارش بازار امروز سه شنبه ۹ شهریور ۱۴۰۰

زهری که سرد شد …

علی پروین بنده خدا میگفت بازی ۶۰% دست ما بود ۵۰% دست اونا ! امروز حس خریدار و فروش تقریبا همینطور ۶۰-۶۰ بود !

امروز روز گرفته شدن زهر فروش بود . بازار سرمایه دیروز با دیدن صفوف فروش خاطرات تلخ گذشته را یک بار جلوی چشم خود دید و از ترس تکرار اتفاقات کمی عقب نشینی کرد ولی امروز با آغاز بازار نه صفوف فروش خیلی پر حجپ بود و نه میل به فروش زیاد . زهر صف های فروش همین امروز گرفته شد تا برای روزهای آتی شرایط بهتری را داشته باشیم . امروز ترس بازار هم ریخت در ادامه میگوییم چرا فضا قابل مقایسه با قبل نیست .

رفتار چند روز بازار نشان می دهد بازار از تحولات و اتفاقات گذشته درس های بسیاری را گرفته اما انگار بخشی از درس هارا خوب خواند و بخشی دیگر را فراموش کرده است.

همین چند وقت پیش بود که مصاحبه با مدیر صندوق توسعه و تثبیت بازار داشتیم .او در منطقه‌ای که همه چیز به خاک و خون کشیده شده بود دستوری و اختیاری خریدار بازار بود و در مثبت ها فروشنده بود. درست رفتار معکوسی که برخی حقوقی‌ها و صندوق‌ها فعلی بازار در گذشته و حال داشتند

به نظر یک درس مهم گذشته این بود که نهادها و کسانی که به نوعی متولیان بازار اند و سرمایه خوبی در اختیار دارند باید فارغ از نگاه کوتاه مدتی با در نظر گرفتن افق اتفاقات پیش رو اقدام به خرید و فروش نمایند در شرایط حال حاضر نیز صف های فروش و منفی ها می تواند فرصت خوبی برای این مجموعه ها باشد که دوباره درس از گذشته گرفته و در منفی ها خرید و در مثبت ها فروشنده باشند .

این که این بحث را مطرح می‌کنیم ببینید دلیل متعددی وجود دارد که شرایط بازار در حال حاضر با روزهای تلخ مرداد و شهریور و به‌طورکلی سال ۹۹ متفاوت است.

چراییش را میگوییم …

تا وقتی این سه اتفاق در دل بازار وجود دارد نگرانی بابت اتفاقات منفی و تکرار آن تحولات نمی‌تواند خیلی منطقی باشد و بازار هم اگر منفی می خورد اصلاح ایست در مسیر ارام پیش رو آن اتفاقات عبارتند از دلار، بازارهای جهانی، کابینه دولت

دلار

تا وقتی دلار به زیر ۲۵ هزار تومن نیامده به نظر تهدید خاصی بازار را از نظر سود و زیانی دنبال نمی‌کند کافیست دلار در محدوده مثلاً حوالی ۲۵ و ۲۶ تثبیت شود دلار نیما نیز خود را به این سطوح برساند و بعد از اکسل ها دوباره به روز شوند و با دلار ۲۵ و ۲۶ لحاظ شوند آن وقت می بینیم که قیمتها قیمت‌های گرانی نیست و حتی ۲۰ تا ۳۰ شرکت شرایط ارزانی را نسبت به قیمت و تحولات دارند این اتفاقی بود که در آن دوره سقوط نداشتیم و هرچه دوتا چهارتا می کردیم سه تا چهار ماه اول اصلاح قیمت ها هنوز جذاب نبود

اما حالا شرایط فرق کرده البته این موضوع یک مثال نقض احتمالی دارد که اگر دلار به هر دلیلی دلار گارد نزول گرفته باشد قطعاً در بازار خود را نشان خواهد داد. اما به دلایل متعدد فعلاً چنین چیزی را در چهره اقتصاد و ارزی کشور نمیبینیم کما این که همین حالا هم دلار باردیگر بالای ۲۷ دوباره گارد صعودی گرفته .

عامل دوم بازارهای جهانی است

در مورد بازارهای جهانی مولفه هایی مانند نفت مس روی آلومینیوم شمش بیلت قیمت اوره و متانول قیمت سنگ آهن عوامل مهمی هستند که چشم و گوش بازار ما به آنهاست به نظر نمی‌رسد که بازارهای جهانی با این شرایط تزریق پول ها و تورم حداقل در کوتاه مدت فضای ریزشی را داشته باشند البته در میان مدت و بلند مدت هر چیزی ممکن است. اما زمانی که قیمت های جهانی حتی از این محدوده بریزد و ۱۰ درصد پایین‌تر قرار بگیرد بازهم ریسک خاصی بازار را دنبال نمی کند به خصوص از این ناحیه…

عامل سوم را دقیق تر باید مطالعه و دنبال کرد و ان ریسک تصمیمات کابینه و دولت است.

کابینه وزرای دولت تازه نشستند تازه نفس هستند تصمیمات آنها بیشتر در بازار موثر است به زودی فصل بودجه می‌رسد تصمیمات دولت در بودجه نیز موثر است تا وقتی مسیر کابینه و تیم اقتصادی دولت در مسیر بازار باشد و قاعده بازار سرمایه را درست بازی کرده و آن را بر هم نزنند آنها ریسک به حساب نمی آید . ولی معتقدیم و برخلاف نظر بسیاری از بچه‌های بازار عامل اول و دوم را فعلاً ریسک های بازار نمیبینیم به عامل سوم که همین تیم اقتصادی دولت باشد بیشتر مشکوکیم … به خصوص در حوزه برنامه و بودجه و صمت که تحولات ناگهانی ممکن است نظم بازار ما را بر هم بزند

هنوز تیم اقتصادی تکلیفش را در حوزه‌های مختلف به خصوص قیمت گذاری دستوری، نرخ ارز، نرخ سودو… مشخص نکرد این ریسک یکی از بزرگترین ریسک های بالای سر بازار است به خصوص بحث بی پولی دولت که در ادامه به آن می پردازیم…

به واقع تا وقتی این عوامل چالش های متعددی برای بازار ایجاد نکردند و شرایط باثباتی دارند این صف های فروش بیشتر نوسان روزانه خواهند بود و اصلاح موقتی که به نظر اتفاق بدی نیست و می تواند جالب باشد و به این کمک می کند که بازار نگرانی برخی از رشد سریع بازار را برطرف کند . اتفاقی که گام‌های بعدی بازار را محکمتر میکند.

و اما به بودجه برسیم

چند روز پیش میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه شفاف و روشن بیان کرد که طی این ۵ ماه ، پنجاه هزار میلیارد تومن پول چاپ شده است و این ناشی از کسری بودجه است که در بخش درآمدها داریم و تازه باقی هم درآمدی نبوده اوراق چاپ شده یعنی نزدیک ۱۰۰ هزار !!

دولت هزینه‌های جاری را با نرخ ۲۰ درصد استقراض و تامین می‌کند و این هزینه را به سال‌های آتی می‌اندازد کار دولت بدون فروش نفت بسیار سخت شده بودجه دولت نشان می‌دهد در خوشبینانه ترین حالت ممکن ۶۰۰ هزار بشکه نفت و میعانات در روز می فروشیم و حتی برخی آن را کمتر می دانند کار بسیار دشوار است ادامه شرایط فعلی یعنی بیش از ۱۹۰ تا ۲۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه و این عدد کمی نیست شوخی بردار هم نیست. این کسری بودجه برخی آن را تا ۴۰۰ هزار میلیارد تومان می‌دانند یک تیغ دولبه است تیغ دولبه برای بازارسرمایه … یک روی شیرین و یک روی تلخ و بُرنده …

این همان ریسک کابینه است که بالاتر در موردش صحبت کردیم

بی پولی دولت شبیه آدم معتادی است که به او مواد نمی‌رسد و ممکن است دست به هر کاری بزند البته اهمیت و نقش مهم بازار سرمایه و گستردگی آن در بدنه جامعه هزینه این کار را بالا برده اما به هر حال احتمال وجود دارد که دست کردن در جیب شرکت‌ها و گرفتن برخی هزینه‌ها از آنها باعث شوک به بازار شود این قسمت تیغ تلخ و بُرنده ماجراست و دقیقاً آن سوی دیگر تیغ عدم افت نرخ ارز است که با این کسری بودجه چشم اندازی در کاهش ان نیست و بازار با آن حیات و ممات بسته و جریان درآمدی شرکت ها را شامل می شود

به نظر می رسد که اگر نرخ ارز در ثبات نسبی قرار بگیرد و یا حتی افزایش یابد قطعاً بازار نیز اثرات مثبت آن را مثل این چند ماه خواهد دید

این راهم بگوییم بهترین حالت برای بازار رشد شتابان ارز نیست و به نظر بهترین سناریو ثبات همراه با حرکت آرام و منطقی نرخ ارز بوده و در سوی دیگر شرایط دولتی معقول و منطقی که به شرکتها و بازار سرمایه با دید قلک پول نگاه نمی‌کند…

حرف اخر … بسیاری معتقدند بازار تکنیکال ریخت تکنیکالی هم جمع می‌شود و تکنیکالی هم رشد می‌کند… به این موضوع خیلی اعتقاد نداریم اما معتقدیم نمودارها و تکنیکال بسیار اهمیت دارد در حال حاضر برخی چارتیست ها معتقدند با توجه به تمام عوامل شاید ۷ الی ۸ روز کاری اصلاح و درجا زدن و حرکت های مثبت و منفی را در بازار داشته باشیم و جایی که بازار و شاخص اولین واکنش های جدی را به افت قیمت ها نشان داده و طرف تقاضا تقویت می شود حوالی ۱۴۵۰ است که احتمالا نشان میدهد روز چهارشنبه و یا نهایت شنبه صفوف فروش بازار محو خواهد شد .

در بازار سهم های شاخص ساز هم پی ب ای ۷-۸ دارن که با اصلاح اخیر اکثرا به ۶-۷ رسیدن و سرمایه کذاری ها هم که p/navرسیده بود به ۶۵-۷۰ دوباره به ۵۵-۶۰ رسیدند در سوی دیگر سهم های گروه هم وزن بازار که بندگان خدا خیلی رشدی نکرده بودند که حالا بخواهند اصلاح سنگینی را تحربه کنند انها با افت های فعلی بخش عمده از راه امده را برمیگردند و از همین روست که جنس اصلاح فعلی را متفاوت می دانیم هر چند شاید زمان بگیرد و کمی هم کسل کننده هم باشد .

بتا سهم

#گزارش_بازار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *