گزارش بازار امروز سه شنبه ۱۴دی ۱۴۰۰

مریض حالی …

روزگار سختی برای بازار و سهامداران سپری می شود … این بی تفاوتی همه به این مریض حالی بازار هم هست . تصور کنید ادمی مریض و بی حال افتاده و در حال از هوش رفتن است و همه از کنار او رد می شوند.

امروز هم بازار روز خوبی را سپری نکرد و حجم خوبی نداشت و علاوه بر حجم ، مشکل افت قیمت هم گرفته بود . البته مشکل افت قیمت چند هفته ای هست همراه بازار بوده و به واقع این روزها بازار شبیه مرده ای شده که کسی دیگر لگد هم به او نمیزند … حالا چالش های بازار هم یکی یکی روی سر او خراب شده و زیاد می شوند …

هنوز عرق ابهامات و چالش‌های قبلی خشک نشده که چالش جدیدی به نام برجام و نرخ دلار به دل بازار می زند و دقیقاً به بدترین شکل ممکن به دل بازار میزند یعنی بازار با افت نرخ ارز مواجه می‌شود که از ۳۰ تا ۲۹ کم شده و در سوی دیگر برجامی نمی بیند که بخواهد با آن چنگ بزند و عوامل مثبتی برای بازار به شمار بیاورد … یعنی همان آش نخورده و دهن سوخته… برجام که ترسش از دلار به بازار رسید و نفعش در مسیر وین تا تهران مانده !

اما در مورد نرخ ارز صحبت ها بسیار است و حرف های زیادی هم مطرح شده یکی از مهمترین اتفاقات این است که اثرات این افت نرخ ارز بر بازار چیست؟ بازار همیشه هم به شکل سنتی هم به شکل منطقی با افت نرخ ارز رابطه مستقیم داشته… افت نرخ ارز به معنی کاهش نرخ تسعیر شرکتها و اثر آن سود و زیانی است و موارد دیگر که توضیح ان بارها عرض شده …

اما این بار ماجرا کمی متفاوت است

اگر بخواهیم افت نرخ ارز را دو کفه ترازو سبک و سنگین کنیم باید اذعان کرد که وقتی نرخ ارز از ۲۷ به ۳۰ رسید بازار رشدی نداشته و واکنشی نشان نداده که حالا بخواهد با افت آن این را پس بگیرد ۲ – مدتهاست که بازار چشمش به دلار نیما و دلار نیما را منشا و منبع همه چیز خود قرار داده و در واقعیت همه به همین شکل است .

در حال حاضر شاهدیم که صورت های شرکت ها نیز این نرخ دلار نیما است که جولان می‌دهد و یا در بورس کالا و … در همین شرایط می بینیم که نرخ دلار نیما هنوز به ۲۵ نرسیده و فاصله معناداری با نرخ تابلو دارد شاید این دو دلیل تا حدودی این موضوع را برساند که از افت نرخ ارز نه اینکه نگران نیستیم اما ان ترس قبل را نداریم. بازار در قله رشد نیست که نگران باشیم . و تازه رفتا بانک مرکزی در همین چند وقت نشان میدهد هدف نزدیک کردنه این دو نرخ به هم است که نرخ موثر ارز در اقتصاد مورد توجه قرر گیرد .

البته در آن سمت ترازو یک نکته وجود دارد که بازار به آن وزن زیادی می دهد و آن کاهش تورم انتظاری است

افت نرخ ارز قطعاً با خود کاهش تورم را به همراه خواهد آورد و بخشی از تقاضای ناشی از تورم انتظاری را کاهش می‌دهد تقاضایی که فکر میکند بخرد به امید گران نشدن بیشتر ! از همین رو این موضوع خود را قطعاً در افت تقاضا برای برخی کالاها نشان می دهد و به نظر این نقطه نگرانی بازار است که کاهش تورم انتظاری و افت تقاضا در بورس کالا احتمالاً بروز کند

منتهی این موضوع را نیز در نظر داشته باشید کاهش تورم انتظاری و به طور کلی اجرای برجام و دسترسی به پول‌های آزاد شده و کاهش تورم در چشم انداز پیش رو باعث کنترل نرخ سود و کم شدن فشار فروش اوراق و متوقف شدن زدن جیب حقوقی ها خواهد بود و این قطعاً کمک بزرگتری برای بازار است اما اینکه بازار چه زمانی جمع این اثرات را در خود لحاظ می‌کند کمی دشوار است و بازار فعلی ما فقط یک بعدی به افت نرخ ارز فعلا توجه میکند چرا که این اثر را نقد و بقیه را نسیه می داند

اما به هر حال به بازی جریان ارز در بازار و مختصات اقتصاد به طور کلی می توان اینطور نگاه کرد که با افت دلار و احتمالاً با اجرایی شدن برجام این شرایط روی خواهد داد و البته در سمت دیگر اگر کاهش نرخ ارز فقط هیجانی و دستوری و یا بر اساس گمانه زنی ها باشد شاید یک هفته کمتر طول می‌کشد که اثر آن خنثی شده و دوباره جریان ارز شرایط دیگری می گیرد

یک بار دیگر نیز روزهای قبل گفتیم و باز هم تکرار می‌کنیم

اثرات اجرایی شدن توافق و برجام برای بازار را مثبت و اثرات مثبت آن را بیشتر از منفی آن می دانیم و این نکته ای است که به ظاهر باید به آن کمی زمان بدهیم که باور همگان شود. چرا که هنوز بسیاری معتقدند با توجه به تجربه قبلی توافق یعنی ریزش بازار

یک نکته دیگر را نیز در مورد اثر کاهش نرخ دلار و توافق بر بازار ها بیان کنیم بازارهای رقیب و موازی و بازار هایی که به نوعی با بازار سرمایه مقایسه می شوند ( البته به غیر از رمز ارزها که کلاً باب مقایسه با خود را بستند) تقریباً جذابیت بازارهایی نظیر ملک، طلا، دلار ، خودرو و سپرده بانکی با توافق ضعیف تر شده و شدت آن افت می کند برخلاف بازار سرمایه آنها در این مدت اتفاقاً اثر نرخ ارز را به خوبی گرفتند و حالا با کاهش آن کاهش نسبی را خواهند داشت

از همین رو به نظر نه اینکه از نرخ ارز و کاهش آن نگران نباشیم اما باید قبول کنیم که بازار در اوج قله و بعد از یک رالی۱۰۰ درصدی نیست که نگران این موضوع باشد بازاری است که به طور میانگین حداقل در شاخص ها ۴۰ درصد ، و در اکثر سهم ها بیش از ۵۰ درصد ریزش را داریم این در حالی است که تازه سود شرکت‌ها به خوبی محقق شده و شرایط بنیادی به خوبی پیش می‌رود…

و نکته آخر

در باب این موضوع اثرات کاهش نرخ بهره را در این موارد جدی بگیریم شاید باور کردنش کمی سخت و دشوار باشد اما در رالی قبلی بازار اثر تغییرات کاهش نرخ بهره و ذخیره قانونی بانک ه و نرخ سود بین بانکی اثر بسیار بزرگ و شگرفی در بازار بود که تبعات آن را شاهد بودیم و حالا نیز به نظر این موضوع می تواند خود را در کاهش نرخ سود و اثر مثبت آن در پی به ای بازار نشان دهد

و حرف آخر …

میدانیم گفتن خبرهای منفی این روزها کار خوبی نیست ولی گویا هنوز سازمان برنامه و بودجه و حتی افرادی در مجلس زیر بار تغییر اصلاح بودجه نرفته و هنوز بر همان اعداد قبل اصرار دارند !! به واقع به سهامداران حق بدهید این مقدار به دولت و ارکان قانون گذاری ها بی اعتماد باشند انها سازمان برنامه و ایکس و ایگرگ و هر شخص دیگری را نمی بینند این که در کمیسیون های مختلف مطرح و به اصطلاح تصویب می شود و هنوز اجرایی نشده و کسی با قطعیت از ان صحبت نمیکند چیزی جز اضافه شدن ابهام و تردید بازار نیست …

عزیزان بی تعارف میدانید مشکل کجاست ؟مشکل اینجاست که شما برای تراز کردن بودجه ای که کسری ان ناشی از هر طرز فکری است که منجر به این مووضوع شده جایی ساده تر و مظلوم تر و راحت از شرکت های بورسی و یا بهتر بگوییم مردم و جیب سهامداران پیدا نکرده اید ؟! چطور انتظار دارید مردم به شما اعتماد کنند و سراغ رمز ارزها نروند ؟! زورتان به هزار نهاد و سازمان بزرگ و کوچک و ریز درشت نمیرسد سر سهامداران را می برید ؟! نمیدانیم واقعا چه بگوییم …فقط برگشت اعتماد به بازار را اگر آغاز نکنید دود این اتش به چشم خودتان خواهد رفت . به خیال خودتان ۱ ریال از اینجا میگیرید ،شک نکنید ۱۰۰ ریال پس میدهید …

امروز واقعا بازار حرفی برای گفتن نداشت و نمیدانیم چه بگوییم فقط امیدواریم انقدری که به فکر ریز و درشت این همه مسائل کشور هستید اندکی هم به فکر بازار سرمایه باشید …

بتا سهم

#گزارش_بازار

 

سهامداران  سهامداران  سهامداران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *