گزارش بازار امروز دوشنبه ۲۲خرداد ۱۴۰۲
امید چیز خطرناکی است !
عجب بازار تلخی بود … امروز بازار را در حالی آغاز کردیم که نقطه تلاقی تحولات تاثیرگذاری در بازار بود از یک سو با افت یک روزه و کندل عجیب و غریب کاهشی دلار مواجه بودیم که با یک جمله ایجاد شد و بار دیگر به همگان ثابت کرد آنچه در دلار و کنترل بازار ها موثر است سیاست تنش زدایی و کاهش ریسک است نه جملات گهر بار فرقه های اسکولیست که بر دلار زدایی تاکید میکنند !در هر صورت گارد دلار انقدر عجیب و محکم نزولی و کاهشی بود که امروز این فشار را ایجاد کرد و حتی فضای توافق و سیاست هم در آن موثر نبود که گروه های خودرو و بانک را کمی در بازار لیدر کند …
در مجموع بازار امروز با چهره افت دلار و ریزش آن و در سوی دیگر تحولات و خبرهای خوب خودرویی و بانکی میجگید ولی به نظر ترس افت دلار غالب بود و باعث شده بود تا فضای بازار کمی متفاوت تر از دیروز باشد و این نقطه تلاقی در چهره و ذهن بازار بیشتر به چشم آید و در نهایت یک گام دیگر به نقاط حمایت و نقطه برگشت تکنیکالی نزدیک شدیم …. البته امروز بازار یک امیدواری خوب داشت و حجم کمی افزایش داشت .
ارزش کل معاملات امروز بازار ۳۰۷٫۰۲۱ میلیارد تومان بوده که از این مبلغ ۱۰٫۳۴۵ میلیارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و صندوق های قابل معامله سهامی بوده است
وقتی در مورد بازار صحبت میکنیم و از حجم میگوییم برخی هم معتقدند که وقتی در جاده به پیچ حساسی میرسی که قرار است مسیر عوض کنی کم شدن حجم شبیه کم کردن سرعت و تغییر فاز است ولی در هر صوت هر کسی نظری دارد و باید منتظر بهبود حجم ها بود امروز یک چراغ سبز بسیار کم رنگ از افزایش حجم دیده میشد ولیباید تداوم آن را دید …
اما امروز می خواهیم کمی سیر تا پیاز موضوع ترس ها و تحولات ایجاد شده در بازار را بیشتر باز کنیم و با هم صحبت کنیم . بازار که حرفی برای گفتن نداشت و بیشتر در مورد این موارد مهم این روزها یعنی نرخ ارز و سیاست باید حرف زد … اما قبل از آن ذکر یک نکته واجب است که ما از بعد سیاسی یا جناحی یا هر چیزی به ماجرا نگاه نمیکنیم نگاه ما نگاه اقتصادی و بورسی و بازاری است ما را به دنیای سیاست راهی نیست و با آن بیگانه ایم … قرار نیست چیزی بگویم که یکی به ظریف بزنیم و یکی به کلفت ! حرف حرف اقتصاد است…
اما چه بودیم و چی شدیم …
کلاس دوران ابتدایی و راهنمایی را به یاد دارید که یکی مبصر یا بزن بهادر و گنده لات کلاس میشد همه از او حساب می بردند ؟! اوستای کلاس بود و برای خود نوچه داشت و همه از او حساب می بردند ! بازار های مختلف اقتصادی ما در شرایطی پیش میرفت که در شلنگ تخته ترین حالت ممکن در بازارها بودیم … بزن بهادر و لات کلاس دلار بود که جلوی کسی سرخم نمی کرد .
بازار سکه داغ بود، بازار خودرو آتش گرفته بود ، قیمت آپارتمان دوزاری منطقه ۱ گرانتر از قیمت خانه مسی نرخ می خورد و خلاصه بلبشویی در همه بازارها در جریان بود… تورم هم این میان ساز خود را میزد و در تاریخی ترین نقطه قرار داشت . همه این بازارها آن روزها به بچه عاقل و ساکت کلاس که دولت باشد دهن کجی میکردند و توی سر او می زدند او را مسخره می کردند اما ناگهان ورق برگشت و اتفاق دیگری رخ داد …
حاکمیت عزم خود را جزم کرد، بلند شد و با تمام قوا سیلی محکمی به گوش دلار و بزن بهادر کلاس نواخت و ناگهان صدای این چک افسری او کل کلاس را به سکوت فرو برد ! سیلی حاکمیت همین چند هفته نزدیک به ۸ هزار تومان قیمت دلار را کاهش داد. یک نکته اینجا بیان کنیم معتقدیم سیلی که امروز حاکمیت به واسطه کاهش ریسک و تصمیم گرفتن به تنش زدایی به گوش دلار زد دل و جرات و عزم و تصمیمش بازخورد و برآیند آن چیزی است که در جنبش مهسا اتفاق افتاد و به نظر صدای آن جنبش خود را در این سیلی به دلار امروز نشان داد .
بگذریم… بعد از آن سیلی همه بازارها حساب کار دستشان امد بازار خودرو که ترسو ترین و زبر و زرنگ ترین بازار بود عقب نشینی کرد و دلار و سکه ساکت شدند و مسکن هم کم کم صدای این سیلی را میشنود . بازار سرمایه هم که آن گوشه کلاس نشسته و دست به سینه بوده از همه بیشتر ترسید و شلوار خود را خیس کرده !! و سکوت در پیش گرفته است …
اما از این به بعد چه میشود این چهره تا امروز بازارها بود اما مهم این است که چه خواهد شد ببینید به نظر دو موضوع وجود دارد اما قبل از بیان این دو موضوع به این نکته بپردازیم که به نظر این بار ماجرا متفاوت است و چند هفته قبل هم نوشتیم بوی توافق به مشام میرسد این بار همه جدی تر هستند و عمق فاجعه اقتصادی دستشان امده اما واقعا این بار متفاوت است چرا که رفتار دلار به عنوان یک بازار هوشمند کاملاً متفاوت بود و در سوی دیگر ما شاهد بودیم که این بار فضا هم کاملاً متفاوت تر از قبل بود و از همین رو معتقدیم شاید بخشی از این جریان بازی روانی هم بوده باشد اما اتفاقات مهم در حال وقوع بوده و هست …
اما تکلیف بازار ها چه می شود … ؟!
به نظر تکلیف بازار ها با دو شکل سناریو پیش خواهد رفت سناریوی اول اسمش را می گذاریم پرچم سفید که در یک جنگ تمام عیار و برای چند دقیقه پرچم ها بالا می رود تا کمی طرفین استراحت کنند … و سناریو دوم آتش بس موقت که شبیه همان اولی است ولی کمی زمان و شرایطش فرق میکند !
در سناریوی پرچم سفید که در حال حاضر به نظر شاهد آن هستیم و واکنش دلار هم به همین سناریو بوده این است که طرفین تنش یعنی ایران و امریکا با هم توافق می کنند که زندانیان را مبادله کرده ،بخشی از پول ها آزاد شود و صرف غذا و دارو می شود و کمی هم ایران در منطقه مهربان تر رفتار می کند…
در این حالت در این فضا بازارها موقتاً با این شوک و تنش مواجه شده و دلار هم موقتاً پایین زده اما خیلی زود این ماجرا و این ماه عسل تمام میشود…
در سناریوی دوم که آتش بس موقت است فروش نفت و یک درآمد نسبتاً پایدار از درآمد نفت را نیز شاهدیم و دسترسی راحت تر و خرید غذا و دارو ! ولی تاکید میکنیم همچنان همان دسترسی سابق است که برای غذا و دارو پیش می رود نه کل اجناس … تمام تفاوت این دو سناریو و سرنوشت بازارها در یک چیز خلاصه میشود آن دسترسی به نرخ ارز است .
در حال حاضر مادر گرد و خاک پس از آن سیلی محکم هستیم و همه ترس و سکوت را در پیش گرفتند و نظاره گر هستند. کمی که بگذرد باید این تغییر و تحولات سیاسی چه در سناریوی اول چه در سناریوی دوم خود را در جایی به نام بازار ارز نشان دهد. با بازاری مواجهیم که ۳ بخش دارد
بازار آزاد ،بازار متشکل و بازار حواله … در حال حاضر دولت و حاکمیت تمام فشار خود را روی بازار آزاد گذاشته و نرخ را کم کرده اند اما تغییر و تحولی در آن دو بازار دیگر دیده نمی شود . سخت به این موضوع معتقدیم که اگر قرار است تغییر و تحول سیاسی رخ بدهد باید تحولات را در آن دو بازار هم شاهد باشیم به چه معنی به این معنی که اگر سامانه نرخ حواله ۳۸۰۰۰ است نباید اینطور باشد که شرکت ها پشت دروازه این سامانه ماه ها نشسته و سباقر هم دستشان را نگیرد ! همین حالا نیز گفته می شود که فقط به شرکت های دارویی و مواد غذایی ارز داده می شود که تازه آن هم بگیر نگیر دارد .
در بازار نرخ ارز متشکل هم شنیده می شود آن رخ ان در خم یک کوچه است و احتمالاً کمی اعداد بالاتر را باید برای دسترسی به آن پرداخت کرد که پشت کانتر است ، اگر قرار است تحولات سیاسی را شاهد باشیم که در حال حاضر هستیم این موضوع باید هر چه سریع تر خود را در جایی به نام این دو بازار و تخصیص ارز نشان دهد.
حرف زدن خالی وعده بدون عمل است که خیلی زود زیر دلار را سفت کرده و دوباره با کوچکترین تنش آن را به بالا پرتاب می کند
اما بازار ها در چه فضایی هستند ؟! قطعاً در سناریو اول اگر ماجرا خلاصه شود و توافق پایدار و دسترسی به ارز به طور ویژه نباشد خیلی زود این بازارها نیز برگشت را به همراه برگشت نرخ ارز تجربه می کند و این کاهش هیجانی تبدیل به برگشت هیجانی میشود و آن سیلی که دولت به این بازارها زده خیلی زود بازتاب و بازخوردش دوباره به خود برمیگردد. البته معتقدیم قدرت و شدت این سیلی آنقدر قوی بوده است که تا مدتها این بازارها را گیج و منگ سازد .
اما در سناریوی دوم به نظر اگر حاکمیت به سمت یک توافق حتی نصف و نیمه و فریز در مقابل فریز پیش برود و به نفت به اندازه یک میلیون بشکه دسترسی داشته باشد منابع آن را در اختیار داشته باشد از همین حالا باید فاتحه بازارهای موازی نظیر خودرو مسکن و سکه و موارد دیگر را خواند چرا که در خوشبینانهترین حالت حتی اگر نرخ ارز کاهش هم می یابد ثبات در این بازارها و حکمفرما شده و دولت انتقام بزرگی از این بازارها گرفته و به نظر ضربه مهلکی به این بازار ها خواهد خورد. امروز شدت افت بازار خودرو به خوبی نشان دهنده آن است و احتمالاً ماه ها و هفته های بعد رکود عمیق بازار خودرو و مسکن و خالی شدن حباب سکه تبعات بعدی آن خواهد بود .
در مورد سکه یک نکته را عرض کنیم هنوز دلارسکه با دلار بالای ۵۵ هزار تومان معامله میشود و دقیقا به این دلیل است که هنوز فعالان بازار معتقدند این یک شوک موقت است.
یک هیجان زودگذر و خیلی زود برمی گردد و دقیقا این همان نقطه ای است که از آن صحبت میکنیم که اگر دولت و حاکمیت بتوانند با توافق این ضرباهنگ را بشکند حباب ها یکی یکی خالی میشود … این هارا گفتیم به بازار سرمایه برسیم …
که برخی از ترس افت این نرخ امروز تب کردند و فروش می زنند و این بازار را با افت نرخ ارز گره زدند …
قطعاً بازار سرمایه نیز با هیجان کاهش نرخ ارز هیجان را تجربه میکند که به نظر بخش عمدهای از آن در چند روز اخیر خالی شده و ممکن است در چند هفته پیش رو نیز با ثبات و احتمال ادامه افت نرخ ارز خالی شود اما معتقدیم و به این حرف اعتقاد کامل داریم بعد از گذشت مدتی این بازار سرمایه خواهد بود که اگر مسئولان چه مسئولان سازمان بورس چه مسئولان دولتی کمی عُرضه به خرج دهند اولین و تنها مامن و پایگاه نقدینگی خواهد شد.
۱۸۰ هزار میلیارد تومان پول به ثبت نام خودرو وارد شده با ۱۰ درصد این جریان پول بازار سرمایه چند ماه سرپا خواهد بود . دولت و حاکمیت اگر کمی هوشیار و باهوش باشد می توانند این نقدینگی را به بهترین شکل ممکن به بازار سرمایه هدایت کرده و یک بازی برنده برنده برای همه اقتصاد به وجود آورند .
البته اگر خدایی نکرده دولت دوباره فیلش یاد هندوستان کرده و بخواهد زیرآبی برود باید مراقب همین بازار سرمایه هم بوده و در تکمیل این بحث باید گفت اگر دولت مسیر دولت قبل را در پیش بگیرد و به فکر نگهداری این سرمایه ها در بانک شود و نرخ سود را افزایش دهد آن وقت است که بازار سرمایه نیز کنار دست سایر بازارها خواهد رفت و رکودی عمیق را ممکن است تجربه کند !
همچنان بر خلاف نظر بسیاری از عزیزان معتقدیم اگر قبول دارید توافق و کاهش کاهش ریسک اقتصادی و ثبات نرخ ارز برای اقتصاد کشور امری مفید است قطعاً برای بازار سرمایه نیز مفید خواهد بود.
ممکن است ابتدا کمی چالش های فشار فروش در بازار زیاد باشد اما از این به بعد کار در بازار سخت تر خواهد شد و چشم همه باید به تحولات بورس کالا باشد .
همین حالا کسانی که از نرخ ارز ترسیده و لرزیده اند نیمنگاهی به معاملات سه روز گذشته بورس کالا داشته باشند دیگر شمای تحلیلگر از آن تاجر صاحب سرمایه حرفه ای تر در این وادی نخواهید بود . او هزاران میلیارد پول را درگیر این ماجرا کرده نرخی که در بورس کالا در حال معامله است.
چه قبل از این جریانات و چه بعد از آن حوالی۴۰ تا ۴۴ ست و این چیزی است که اقتصاد پذیرفته و هر شوک ارزی به نظر بعد روانی آن در بازار سرمایه اثرگذار است و ممکن است کمی رکود تقاضای کالای انباری و تورم انتظاری را دامن بزند اما آن هم در بلند مدت با افزایش بودجه های عمرانی و باز شدن دست دولت و افزایش صادرات برطرف خواهد شد
اما یک نکته دیگر را خوب به ذهن بسپارید توافق ثبات نرخ ارز علاوه بر اینکه بخشی از جریانات پول را به سمت بازار سرمایه می تواند سوق دهد ریسک بزرگی به نام تصمیمات خلق الساعه را از سر بازار باز می کند.
روزهای بعد قطعاً در مورد این موضوع بیشتر صحبت می کنیم اما اگر وضعیت نرمال را در بودجه و درآمدهای دولت شاهد باشیم حجم شلنگ تخته انداختن تصمیمات عجیب دولتی در شرکت ها و دست انداختن در جیب آنها احتمالاً کمی کمتر خواهد شد این به نظر بزرگترین ریسکی است که میتواند از سر بازار برداشته شود که در حال حاضر هیچ کسی به آن توجه نمی کند. دولت در تنگنا قرار گرفته ، بی پول و زخمی هر کار غیر منطقی را می کند اما اگر کمی دستش پرو جیبش پر تر باشد حداقل نمیگویم از همه ولی از برخی تصمیمات دور خواهد شد.
در مورد این موضوع و اثرات این ماجرا در جریان تصمیمات دولت بیشتر خواهیم نوشت اما به خاطر داشته باشید همه این ها در سناریو دوم است که محقق می شود اگر یک توافق موقت و ماجرای پرچم سفید فقط در این ماجرا در پیش باشد و دسترسی موقت آن هم در برابر غذا و دارو ، به نظر این نرخ ها خیلی آرام نخواهند نشست و دوباره بزن بهادر کلاس قد علم کرده و گوش دولتی که شجاع شده و به او سیلی زده است را می پیچاند
سر شما را زیاد درد آورده و بهتر بود امروز بیشتر در مورد بازار می نوشتیم اما هرچه پیش رفتیم این موضوع را مهمتر و در واقع خاص تر دیدیم که همه ابعاد اکثر بازارها را به خود گره زده است و البته این ماجرا همچنان ادامه دارد و سعی می کنیم روزهای آینده بیشتر بنویسیم
و حرف آخر … بازار بر ارزنده بودن دارایی خود اشراف دارد ولی فقط امیدوار است که بهتر شود … یاد فیلم رستگاری در شاشونگ می افتیم که در جواب جمله امیدواری چیز خوبیه و امید هرگز نمی میره میگفت:درسته ولی امید چیز خطرناکیه. امید میتونه یه آدمو دیوونه کنه …
بتا سهم
تحلیل شرکت های بورس اوراق بهادار را در گزارش بازار بخوانید.
کانال تلگرام: https://t.me/farabibourse
ما را در آپارات دنبال کنید: http://www.aparat.com/kargozari.org
خرید و فروش آنلاین سکه و طلا : https://kargozari.org/2018/05/25/gold