ریز موج های رمز آلود !
چقدر امروز گزارش نوشتن سخت است نمیدانیم میخواهیم امیدواری بدهیم می بینیم برخی شرکت ها با این وضعیت ریزشی خواهند بود میخواهیم بر احتمالات تکیه کنیم میبنیم کمی شرایط حاد و سخت است نظر چارتیست ها را بخواهیم بیان کنیم باید از واگرایی و هزار حرف دیگر صحبت کنیم ولی به هر حال همین قدر باید درک کنیم که وضعیت بازار کمی شکننده و ترد شده و به شدت به تحولات مختلف از جمله گزارشات پیش رو وابسته است .
امروز از آن روزهای خاص و سخت بازار بود که …
اولین واکنش نسبی را به برخی اتفاقات شاهد بودیم . بازار از روزهای قبل کمی روی بازار پایه ای ها و روی سهم های کوچک مردد شده بود امروز این تردید بیشتر شد و در نهایت نه تنها خود را غرق شده می دید دست سهم بزرگ های بازار را هم گرفت و آنها هم امروز منفی بودند البته نه به شدت این شرکت ها ولی در هر صورت فشار فروش در بازار امروز زیادو تا حدودی همه گیر بود.
ببنید از مدت ها قبل در مورد عدم همخوانی قیمت و سود آوری برخی شرکت ها مفصل صحبت کرده بودیم در کانال از شاخص هم وزن و این موارد نیز بحث شده بود دیروز هم در بخشی از گزارش بازار قید شد که در این چند روز پیش رو صورت های مالی ۳ ماهه اول و بعد ماهانه منتشر می شود به نظر این اهرم و فیلتر را برای خود بگذارید شرکتی که در گزارش ۳ ماهه توفیقی نداشته و فروش تیر ماه او از میانگین فروش ۳ ماهه گذشته کمتر باشد یک سیگنال مهم صادر کرده است به خصوص این که قیمت این سهم طی مدت گذشته ۲ الی ۳ برابر شده باشد این یعنی با این فیلتر و اهرم ها فقط و فقط مراقب باشید تا سود به دست آورده و کسب شده را خراب نکنید .
سیو سود در شرایط فعلی و دل سپردن به کشتی های بزرگ می تواند در توفان های احتمالی که قایق های کوچک را خرد میکند بتوانید زمزمه کنید که دل قوی دار که بنیاد بقا محکم از اوست …
این صحبت دیروز بود و به نظر این دیدگاه که در برخی سهم های غیر منطقی و غیر بنیادی فروش و شناسایی و اصلاح منطقی است ولی ایا این قاعده برای کل بازار است ؟! جایی که بازار متوجه شود نباید خشک و تر را با هم بسوزاند و همه را با یک چوب نزند لحظه بلوغ نسبی بازار است …
اما امروز بحث مهمی داریم …
برخی معتقدند تمام شد این اولین تیر شلیک شده به پیکر بازار بود که کم کم خونریزی او را زیاد کرده و اوضاع را تغییر میدهد و این بازار به سمت افت پیش می رود و در بخشی دیگر برخی عزیزان این را یک اصلاح موقت در روند فعلی بازار می دانند .البته برخی عوامل دیگر را در این موضوع دخیل میبینند مثلا اتفاق فردا برای نامک کمی برخی را نگران کرده است که چه خواهد شد و ایا فضای بازار طوری خواهد بود که بتواند این موضوع را هضم کند و از بد حادثه این تحولات همه مصادف شده با حضور افراد جدید در بازار که این افت و خیز ها را ندیده اند . دلار هم که این طور بازی دراورده است و در یک روز این طور اصلاح کرد ! انصافا مدیران بازار کار سختی را در پیش دارند باید برای هر اتفاق و سناریویی اماده باشند.
ولی ما آنقدر بدبین نیستیم بازار هنوز مولفه های قوی بنیادی را دارد و ابزارهایی دارد که این طناب پاره نشود که مهم ترین آنها گزارش های ۳ ماهه است
بله این گزارش ها می تواند برای برخی یک داروی شفابخش و نجات گر و برای برخی دیگر همچون چکشی قوی باشد . اتفاقاتی که برای چند نماد اخیر دیدیم مثلا کپارس شیران و یا برخی دیگر به خوبی مشخص است که بازار با دیدن گزارش ها کمی عقب نشینی کرد .
این اتفاق برای روزهای اتی با شدت بیشتری رخ میدهد این انتظار را داریم که اگر هم بر بازار فشاری باشد یک فشار عمومی ۲ روزه ناشی از افت دلار باشد و بعد این گزارش ها باشند که دست برخی شرکت ها را گرفته و انها را از این مهلکه نجات دهند . البته امیدواریم این طور شود ولی خوش بین هستیم که شدت ریزش بازار طی ۲ روز اتی اگر هم بالا گرفت با گزارش ها و سایر خبرها و برگشت دلار دوباره خنثی شود … این احتمال را قوی تر میبنیم و البته شدت و ضعف گزارش ها در این سناریو موثر است.
برخی عزیزان هم این روزها بازار پایه را عامل اصلی ریزش بازار میدانند به خصوص تصمیات اخذ شده برای این بازار را …
این روزها بحث بازار پایه ای ها داغ شده است … بازار پایه ای که دیگر اش انقدر شور شده که صدای همه درامده است صدای بسیاری از بزرگان بازار و حتی خود سهامداران بازار پایه نیز بلند شده که بله مثلا شرکتی با ۳ دارایی مهم سگ و سیم خاردار و سوله به اندازه خیلی از شرکت های بزرگ بازار ارزش بازار پیدا کرده و کسی جوابگو نیست ! حتی عزیزی میگفت یک شرکت حتی مدیرعامل نمیتواند پیدا کند بعد چطور این همه خواهان سهام پیدا کرده !!!
در ۱ ماه قبل چنین روزهایی وقتی همه دعوا داشتند چند پیشنهاد نوشتیم که خوشحالیم برخی از آنها مقبول بود ولی بازهم عرض میکنیم این پیشنهادات در یک سبد بود و نمی شود نوسان محدود ان را برداشت ولی بقیه را فراموش کرد .اتفاقی که در سیستم جدید نادیده گرفته شده است بحث ارتقا و رشد نماد هاست باید سیستم تنبیه و تشویق و چک لیست ها مدام وجود داشته باشد تا این سیستم کاراتر شود وگرنه دو باره ۲ ماه بعد برخی راهی پیدا کرده اند که این مسائل را نیز دور بزنند .
در دفعات قبل مطرح شد در بازار پایه شرکت های هر گروه در رنگ بندی ها یعنی مثلا زرد نارنجی قرمز در هر رده ۲ گروه الف و ب نیز داشته باشند . یعنی بازار زرد الف و ب ، نارنجی الف و ب و قرمز الف و ب . این برای این موضوع پیشنهاد می شود که سیاست تشویق و تنبیهی پلکانی برای شرکت ها در نظر گرفته شود که با هر بار رعایت برخی چک لیست ها در این بازار و این رده بندی و رنگ ها حرکت کنند تا تشویق شوند که بهبود وضعیت را داشته باشند.
اما کارکرد آن چگونه است ..
به این شکل است که مثلا شرکت های بازار زرد دامنه نوسان ۳% ، بازار نارنجی ۱٫۵% و بازار قرمز نیم درصد را داشته باشند که البته الان ۳ ۲ ۱ شده اند . معاملات هر روز باشد و برای ثبت قیمت پایانی در شرکت های بازار زرد الف ۱% تعداد سهام حجم مبنا و در بازار ب زرد ۲% تعداد کل سهام حجم مبنا باشدو به همین نسبت در بازارهای نارنجی و قرمز نیز حجم مبنا تغییر کند . تا مثلا در بازار قرمز ب که بدترین بازار است ۵% حجم مبنا باشد .
یعنی دامنه نوسان مثلا نیم درصد و حجم مبنا ی ۵% از کل تعداد سهام باید داد و ستد شود تا قیمت پایانی شکل بگیرد . به عزیزان توصیه میکنیم حجم مبنا را برای شرکت های بزرگ بورسی حذف کند و برای این کوچک تر ها به کار گیرند .به نظر حجم مبنا می تواند کارایی این موضوع را بیشتر کند قرار باشد دوباره با چند سهم شرکتی حرکت کند بعد از مدتی بازهم این بازار جذابیت های خاص خود را خواهد داشت .
ولی یک نکته دیگر را از عزیزان در سازمان میخواهیم
خیلی تلاش شده است تا بگیرو ببند های مختلف به نوعی زنجیرهای سنگین را پای سهامدار بدبخت بزند که کج نرود ولی کسی به آن مدیری که بی خیال نشسته و صورت مالی غیر شفاف و در برخی موارد که اصلا صورت مالی نمیدهد کاری ندارد جریمه آن را باید سهامدار بدهد .
عزیزان در سازمان باید این بخش را به شدت و با قدرت تقویت کنند . مهم ترین بخشی است که باید تغییر کند و نگاه عزیزان در نهاد بالادستی به سمت سوق دادن مدیران به این سمت باشد که انها باید بدانند عدم رعایت الزامات ، تنبیهاتی را به همراه دارد این تنبیه باید برای شخص مسئول در شرکت باشد اعم از جریمه نقدی ، بستن حساب ها و بستن پنجره اداره ثبت ، ممنوع الخروجی و در نهایت تعلیق از کار .
شما همین یک مدل را تست کنید شک نکنید جنب و جوش این مدیران بیشتر خواهد شد .
پیشنهاد مشخص این است که برای هر بازار چک لیست های استانداردی تهیه شود که شرکت های هر بازار ملزم به رعایت ان باشند و هدف این باشد که این شرکت ها باید ارتقا پیدا کنند هر ۳ ماه به ۳ ماه شرکت ها ارزیابی می شوند و در صورت رعایت از بازار ب به الف و یا از رنگ قرمز به نارنجی و… تغییر میکند و در صورت عدم رعایت به بازار رده پایین منتقل می شود و درهر دوره عدم رعایت ۳ ماهه یک اخطار و جریمه برای مدیران شرکت لحاظ می شود طوری که بعد از ۶ ماه در صورت عدم رعایت جریمه های خاص و سنگینی در انتظار مدیران خواهد بود .
بی شک این ۳ موضوع کنار هم جواب میدهد یعنی سیستم نوسان با در نظر گرفتن ارتقا و پاس کردن چک لیست ها ، وارد کردن حجم مبنا به معاملات و از همه مهم تر جریمه مدیران در صورت تخلف .
بگذریم …
حالا تمام این موارد را مینویسیم و میخواهیم کمی امیدواریم باشیم ولی به نظر این افت دلار کمی غیر منطقی است پیش بینی و تحلیل ما در مورد دلار اعداد حوالی ۱۲۵۰۰ است و هنوز هم معتقدیم قیمت زیر این عدد کمی هیجانی است ولی این دقایق می شنویم دلار تا ۱۲۰۰۰ هم افت داشته است نمی توان بی تفاوت صحبت کرد البته هنوز دلار نیمایی واکنشی نشان نداده است ولی به هر حال این دلار کمی فضای قیمت های داخلی و بورس کالا را تحت تاثیر قرار میدهد و اگر قیمت ها را کم نکند به نظر افت تقاضا را احتمالا داشته باشیم .
نکته جالب بازار دلار این است که…
دلار در بازار آزاد در سطح ۱۲۲۰۰۰ و روندی کاهشی همراه بوده و در سامانه نیما این عدد برطبق اخرین فروش ها حوالی ۱۱۶۵۰۰ ریال است که البته نزدیک شدن این دو عدد اتفاق خوبی است ولی نشان میدهد با وجود افت دلار بازار ازاد سامانه نیما افت نرخ جدی نداشته است …
ولی انصافا و حقا درست نیست این سیل عظیم مردم را به بازار بیاوریم و بعد این طور بازار زمین گیر شود درست مثل ادمی که مهمان دعوت میکند و به جای پذیرایی در غذای بنده خدا کافور میریزد که اچ مز شده و به همه چیز بی تفاوت باشد !
بتا سهم
تحلیل بازار و شرکت های بورس اوراق بهادار را در گزارش بازار بخوانید.
کانال تلگرام: https://t.me/farabibourse
ما را در آپارات دنبال کنید: http://www.aparat.com/kargozari.org