ساحل آرامش؟!

با تمام نگرانی ها و اتفاقات و لحظات سختی که روزهای قبل داشتیم ، بازار امروز وضعیت خوبی را تجربه کرده و در عین این که میخواست ازاین موقعیت سخت فرارکند هنوز رگه هایی از تردید در دل او وجود داشت .

ولی انصافا مقایسه کنید مثلا با چند ماه قبل که با یک روضه نصف و نیمه کل بازار اشکش دم مشکش بود و همه قرمز می شدند ! خیلی دل و جرات میخواهد که در مقابل تصمیمات این چنینی که دولت میگیرد ریسک کرد و در بازار حاضر بود ولی در هر صورت سرمایه گذار ریسک این موارد را به جان میخرد ولی در کل بازار امروز به خصوص نیمه دوم و ۱ ساعت اخر وضعیت بسیار خوب و امیدوار کننده ای را داشت و همه را به روزهای بعد امیدوار کرد…

از بعد چارتیست ها هم بخواهیم نگاه کنیم رویداد امروز و دیروزو روزهای قبل یک رویداد خوب و عالی برای ادامه مسیر بود و البته حجم خوبی هم در بازار داد و ستد شد و نشان میدهد جریان پول با این که از رفتار دولت ناامید شده ولی هنوز بارقه هایی از امیدواری ،در دل بازار وجود دارد که همه را به ادامه روند ایجاد شده خوش بین میکند ولی این حرکت دولت در وضع عوارض نشان داد که هنوز دولت و تصمیمات او بزرگترین ریسک فعلی بازار است

بازار امروز تا حدودی توانست با وجود عدم تکذیب جدی موضوع عوارض شرایط خوبی را رقم زد و جمع‌آوری صفوف فروش را به همراه داشته باشد.

البته به نظر می‌رسد باید با کمی تاسف گفت که آن جریان پولی که در روزهای مثبت تشنه و گشنه دنبال بلوک و سهم و خرید و صف خرید بود امروز انگار در بازار حضور ندارد و باز همان آش و کاسه قدیمی را میبینیم که سرکله افراد در مثبت ها پیدا می شود… اصلا فرض کنیم عوارض هم گذاشته شد به نظر جریان پول بزرگ باید با تحلیل در بازار حرکت کرده و به بهینه ترین قیمت دست پیدا کند و در آن نقطه رفتار بهینه را ایجاد نماید نه این که بزرگان ما هم که مثلا باید الگو باشند صف خرید و فروش را ملاک قرار دهند .

البته روی صحبت ما با سهامداران عمده شرکت ها هم هست و تعجب میکنیم هنوز از روند این چند ساله درس نگرفته اند ! شما به همین معاملات خودرویی ها نگاه کنید حساب دستتان می آید که در روزهای صف خرید تماشاچی و در صف فروش نیز دوباره تماشاچی … انگار نه انگار که این سهامداران عمده هستند که باید متولی ایجاد مرز تعادل بین این فضا باشند اما متاسفانه تصمیمات خود را با وضعیت روزانه صف خرید و فروش تنظیم کردند …

حرف آخر این بخش…

دیروز برخی دوستان معتقد بودند چرا اینقدر عصبانی چرا این موضوع عوارض را اینقدر بزرگ کرده‌اید موضوع عوارض اثرات آن به شرکت‌ها اثرات کمی است حتی همین حالا هم خود شرکت ها می گویند برما اثر ندارد !!

اصلاً کار با اثرات نداشته باشید فارغ از اینکه معتقدیم در برخی صنایع کاهنده ۲۰ تا ۳۰ درصدی سود و در برخی شرکت ها باعث به وجود آمدن زیان می شود، ولی در کل این موارد را کنار بگذارید

با خود به یک نکته فکر کنید چرا شرکت های بورسی و شرکت های بزرگ اقتصاد کشور که همه چیز به دوش آنهاست از مالیات ،تعادل بازار ارز، اشتغال ،سرمایه گذاری و … بیشترین مسائل و مشکلات را دارند و تا صحبت از جبران کسری بودجه و تثبیت قیمت می شود اولین گروه و اولین اقدام دست در جیب این شرکت ها می شود و به تبع آن سهامداران هم متضرر می‌شوند به واقع چرا چنین چیزی را شاهدیم.

این حس در بسیاری از افراد ایجاد شده که اینجا چون محیط شفافی است زور دولت می رسد و می بیند و می گیرد وگرنه چندین برابر این تحولات و گردش های اقتصادی در کشور وجود دارد که علاوه بر این که برای اقتصاد مفید نیست مخرب هم هست اما دولت زورش به گرفتن مالیات و عوارض از آن موارد نمی رسد و سراغ سهامدار بیچاره می آید .

شک نکنید این رویه نادانی در تصمیمات در میان مدت باعث فرار سرمایه و فرار ازتولید و کار مولد شده و همه را به سمت دلالی و دلار محوری سوق می‌دهد کما اینکه تا به امروز بوده و در ادبیات اقتصادی ما میبینید که تولیدکننده همیشه توسری خورده و این دلال بوده که پیروز شده است

گاهی اوقات با خود فکر میکنیم یعنی واقعا این اصول اولیه را تصمیم گیران نمیدانند !!

و اما یک نکته بسیار مهم که به نظر خیلی به ان توجه نشد …

در هیاهوی بازار بین خبرهای عوارض و بلوک بازی خودرویی هاو حاشیه گزارش پالایشی ها، رویدادی در حال وقوع بود و هست که هنوز ذهن بازار را درگیر نکرده اما شاخک های بسیاری از تحلیلگران روشن شده و هر چه جلوتر می‌رویم این موضوع خود را بیشتر نشان می‌دهد. نکته بسیار مهم این است که دیروز در صحبت های رهبری هم نکاتی از همین موضوع دلار و فروش نفت این موارد وجود داشت

در حالی که تمامی اخبار در حوزه سیاسی حول محور برجام نشان از انجام شدن این موضوع و قریب الوقوع بودن آن دارد شاهدیم که نرخ دلار نه تنها کاهش پیدا نمی کند بلکه افزایش دارد نرخ دلار نیما تغییر نمی کند و با شتابی ارام رشد می کند البته بازار همچنان تماشاچیست ولی در کل این دو اتفاق مهم هنوز به چشم بازار و تحلیلگران نیامده که بخواهند اکسل های خود را با قیمتهای جدید به روز کنند .

اما نکته‌ای که وجود دارد چند موضوع است موضوع اولین که طبق آن چیزی که شنیده می شود به مانند قبل قرار نیست دارایی‌های ارزی ایران به شکل نقد و کاغذ در اختیار ما قرار گیرد و احتمالاً محدودیت‌هایی برای مصرف آن وجود دارد.

نکته دیگر این است که که شاید نکته مهم تر بحث ما باشد این بود که برخلاف تفکر بسیاری از افراد ، تاکید چندین باره رهبری بر جلوگیری از ارز پاشی و لزوم سرمایه‌گذاری در زیرساخت نشان می‌دهد قرار نیست ارز ناشی از آزادسازی را صرف واردات بی رویه و ارز پاشی و پایین نگه داشته شدن غیر مصنوعی نرخ ارز کنیم .

دقیقاً این موضوع در صحبت‌های دیروز رهبری نیز وجود داشت و یک سیگنال خاص و مهم برای اقتصاد و بازار بود و این پیام و در لابلای خبرهای مختلف سیاسی و اقتصادی گم شد…

به نظر این رویدادی است که آینده بازار را رقم می زند و می تواند نقطه امید و چشم انداز مثبتی برای بسیاری از سهم‌های بازار ترسیم کند اتفاق بسیار مهمی که نشان‌دهنده عقلانیت منطقی در سیاست های ارزی کشور است این را از این بابت نوشتیم که حرف های بالا را تایید کنیم که در یک مسیر منطقی بنیادی و شرایط خوب و سودآوری شرکت ها و این چشم انداز از نرخ ارز و تحولات آن ، به نظر اصلاحات اینچنینی برای بازار اتفاق بدی نیست و می‌تواند فرصتی برای پول های جامانده از بازار باشد

و اما سراغ بازار امروز برویم

که خوب اغاز نکرد و کمی منفی بود ولی از همان ابتدا با کاهش صفوف فروش مشخص شد که فضا انقدر هم سفت و سخت و منفی نیست بعد رفته رفته اوضاع حتی بهتر شد و شرایط تقاضا در خودرویی ها و سپس پالایشی ها شکل گرفت و بقیه بازار را امیدوار تر کرد و در نیم ساعت اخر رنج بازی در اکثر گروه ها اغاز شد . به نظر فاز بازار امروز خوب بود و ادام این جریان اگر برای هفته بعد هم برقرار باشد حتی با سرعت کمتر به نظر قابل پذیرش است.

ولی انصافا باید قبول کرد که فاز بازار انقدر منطقی و خوب پیش رفت که امیدواری ها به بازار بیشتر شد . شما این روزها و امروز را مقایسه کنید با چند ماه قبل بعد از چنین روزهایی و چنین خبرهایی بازار یک هفته ولو بود و امروز بعد از یک روز خود را بازیابی میکند . این رویداد بسیار مهم و خوبی است که درک ان کم کم برای همه روشن تر می شود …

بتا سهم

#گزارش_بازار

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *