گزارش بازار امروز چهارشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۱

شجاعت دلاری ،تردید حجمی !

امروز اخرین روزهفته با تحولات دلار بازار کمی بهتربود و شکل شجاعانه تری گرفته بود . شجاعت در خرید و تردید در فروش …البته هنوز حجم معاملات کمی ذهن بازار و فعالان را درگیر خود کرده است ولی این تحولات و اتفاقات باعث شده تا حداقل فروشندگان بازار کمی عقب نشینی کرده و با حرص و ولع سهم نفروشند …

طی روزهای گذشته چند باری در مورد بیم ها و امیدها یا امیدواری ها و نگرانی های بازار صحبت کردیم هر چه جلوتر می رویم در وزن کشی بین این دو طرف به نوعی هم وزن امیدواری های بازار بیشتر می شود و هم بر نگرانی ها افزوده می شود هیچ کس نمی تواند بر نگرانی کاهش حجم معاملات بازار و یا تحولات منفی سیاسی چشم پوشی کند و از آن طرف تورم پیش رو و جذابیت‌های افزایش نرخ ارز برای بازار سرمایه و تحولات بورس کالا به خصوص در این چند روز، باعث بروز و امیدواری هایی برای بهبود در بازار شده است

دیروز هم عرض شد که حالا که بازار اصلاح کرده و در نقاط جذاب قرار دارد هر جرقه‌ای می‌تواند تغییر روند بازار و فرار از این فاز را رقم بزند و اصلاح بازار را به پایان برساند.

از بورس کالا گفتیم که به نظر منشاء تحولات مثبت بازار امروز هم بخشی در همین بورس کالا بود اول از هر چیز کمی در مورد اصل موضوع توضیح بدهیم از قدیم‌الایام بر این نظریه پافشاری میکردیم که همیشه جریان پول باهوش یا اسمارت مانی ها در بورس کالا خود را نشان می دهند و به نوعی تحولات آتی را پیش بینی می کنند یا بهتر است بگوییم اطلاعات دست اول و بهتری دارند …

از همین‌رو معاملات بورس کالا می تواند مبنای خوبی برای تصمیم گیری تحلیل‌گران بازار باشد .

طی روزهای گذشته به خصوص دیروز افزایش نرخ و رقابت از سطح قیمت پایه بین ۵ تا۱۵% قیمت را شاهد بوده و حجم معاملات در این بازار هم طی ۳ الی ۴ روز کاری گذشته افزایش چشمگیری داشته است بگذارید به ماجرا کمی ساده تر نگاه کنیم و موضوع را پیچیده نکنیم.

دولت دلاری را مبنای معاملات بورس کالا قرار داده به نام دلار نیما … همین دولت ارز ۴۲۰۰ را که تا مدتها ناموسش بود کنار گذاشت و ناموس جدیدی پیدا کرده به نام نیما ! به این کیس جدید چسبیده و حاضر به هیچگونه تغییر منطقی و عقلانی در آن نیست و نتیجه چه میشود.

با اولین تنش سیاسی و البته رفتارهای تورمی و تورم انتظاری اختلاف دلار نیما و بازار آزاد به نزدیک ۳۵ درصد می رسد اختلافی که تا همین چند وقت پیش در محدوده ۷ تا ۱۰ درصد بود اما چون دولت به واسطه گره خوردن اقلام اساسی سفره مردم حاضر به تغییر در نرخ نیما نیست به این سطح از اختلاف رسیده و این فضا را رقم زده است که این طور صف برای خرید کالاها تشکیل می شود .

به خاطر بیاورید در بین نوشته ها همین اختلاف بین دلار نیما و بازار آزاد علاوه بر اینکه نگرانی بازار بود و اثرات آن را در قیمت سهم گذاشت کم کم به یک امیدواری تبدیل می‌شود و یک پتانسیل ویژه برای بازار خواهد بود که البته مشابه آنرا در سال‌های ۹۷ شاهد بودیم

از روزهای گذشته شاهد بودیم اختلاف دلار بازار آزاد و نیما ۳۰ تا ۳۵ درصد بوده و باعث به وجود آمدن شرایط ویژه در بورس کالا شده
به‌طوری‌که قیمت پایه محصولات در بورس کالا و البته بسیاری از قیمت های مختلف با نرخ دلار نیما بالا و پایین میشود و نرخ پایه در بورس کالا ۲۴۵۰۰ است

اینجاست که برخی از بیرون این نرخ پایه را می بینند و پیش خود میگویند ! بده بزنیم و این فرصت بده بزنیم را از دست نداده و نمی دهند و حتی حاضر می شوند کالایی که با نرخ دلار نیمایی یعنی ۲۴۵۰۰ نرخ گذاری شده را تا ۱۵ درصد بالاتر بخرند چرا که انگار دارند تخفیفی روی نرخ دلار دریافت می کنند و همین موضوع باعث بروز رقابت و افزایش حجم معاملات در بورس کالا شده است .

نکته ای که بسیاری به آن اشاره می‌کنند این است که این حرکت رقابت گونه در بورس کالا به خودی خود نشان می‌دهد فعالان اقتصادی هم چشم‌اندازی برای افت نرخ ارز متصور نیستند و حتی حاضرند کالاها را با نرخ ۳۰ هزار تومانی دلار نیز خریداری نمایند و این اتفاق مهم و بزرگی است اما اتفاق مهم تر و خاص ترین این است که این رویداد نمی تواند برای مدت طولانی باقی بماند و تجربه سال ها و بارهای قبل به خوبی موضوع را نشان داده اما نمی‌دانیم چرا هر مدیر دولتی که می آید می‌خواهد یک بار این گزاره غلط را خودش هم تست کند و متوجه شود که غلط است …

اما موضوع برای بازار چه اثری دارد اثرات تغییرات ارزی به طور کلی در بازار به دو شکل خود را نشان می دهد یک بعد روانی موضوع است که دلار ۳۲ هزار تومانی و این نرخ‌ خاص و این اتفاقات عجیب و اینکه همه جور دارایی در حال افزایش بوده و بازار که منطقی ترین و اصیل ترین و واقعی ترین دارایی را دارد در حال کاهش است باعث شده تا کمی تردید در فروشنده ها ایجاد شده و افزایش شجاعت خریداران را رقم می زند …

این حالت اول و شکل اول را امروز هم در بازار مشاهده کردیم اما اثر دوم اثری است که کم کم و نرم نرم در صورت‌های مالی شرکت ها پدیدار می شود پدیده بورس کالا و افزایش نرخ‌ها در آن پدیده ناگهانی نیست و به تدریج خود را در گزارش‌های ماهانه نشان خواهد داد و این اثر ماندگار قوی برای بازار خواهد شد .
و اما حرف اخر …

نمیدانیم باید به چه درجه ای برسی که این حجم وقاحت و بی تدبیری را داشته باشی ! در شرایطی که حرکت اخیر عرضه برخی خودرو ها در بورس کالا روزنه ای از سرو سامان دادن به این بازار و شفافیت آن و همچنین کوتاه شدن دست دلالان در این صنعت را می گشود .

ناگهان وزارت صمت که خود را متولی سرو سامان دادن به این بازار میداند در اقدامی غیرمنتظره و غیرمعمول و تعجب برانگیز که بیشتر نشان از حرکت در زمین بازی دلالان خودرو و فرار از شفافیت است اقدام به لغو این اتفاق نمود تا یک باردیگر برهمگان روشن شود وزن منافع مافیای این صنعت بر صنعتگران و سهامداران ارجح تراست
این یک فاجعه ی تمام عیار است که به طرزی آشکار مقدمات سرقت از جیب سرمایه گذاران و میلیونها سهامدار صنعت خودرو به جیب دلالان صورت میگیرد

به واقع باید پرسید چه کسانی پشت این تصمیمات هستند؟؟ وزارت صمت که باید در سمت سرمایه گذار و صنعتگر باشد چرا در نقطه مقابل انها قرار دارد چه کسی باید از حق و حقوق سرمایه گذار در این مملکت دفاع نماید؟؟

ببنید هر جا شفافیت به درجه ای معقولی رسیده برخی ازان فرار میکنند . شفافیت درست روبروی فساد قرارداد و این دقیقا چیزی است که از وضعیت فعلی فروش خودرویی ها به چشم نمی خورد ولی راه حل کنسل کردن بورس کالا نبود و این بدترین و تلخ ترین اتفاق بود .

بتا سهم

#گزارش_بازار

 

 

حجم معاملات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *