گزارش بازار امروز یکشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۲

ویراژ از ته دره !

بازار امروز در عین نامیدی و بی رمقی که دیروز داشت صبح را کمی بهتر و مثبت تر آغاز کرد و در این اغاز خوب بی شک نمیتوان نقش معاملات خودرویی را نادیده گرفت که باعث شد این ماشین به گل نشسته بازار با کمک این گروه دنده کمکی زده و کمی از ته دره ای که قرار گرفته فاصله بگیرد و به اینده امیدوار تر شود.

البته هنوز بازار با ان روزهای خوب و قوی خود فاصله دارد و حجم هم هنوز چراغ  سبز بهتری نشان نداده ولی در کل امروز کمی اوضاع بهتر بود . امروز ارزش کل معاملات امروز بازار ۹۳۵۱ میلیارد تومان بوده که از این مبلغ ۶۰۲۰ میلیارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و صندوق های قابل معامله سهامی بوده است. بسیاری بر این عقیده اند که بازار از نظر چارتی جای خوبی است و میتواند فضای بهتری را رقم بزند و فقط برای این  تغییر مسیر به یک انگیزه و شوک نیاز دارد که امرور در مورد  آن  صحبت میکنیم  .

بازار این روزها سردرگم و کمی بی‌رمق فقط به دنبال این است که بتواند از این شرایط خارج شود بسیاری از تحلیلگران فضای فعلی بازار را بی‌شباهت به روزهای تلخ و سرد  آبان نمی‌دانند که فضا تقریبا به همین شکل ناامید کننده بود  و اگر حتی امروز وضعیت نقدینگی و شرایط را همسان سازی کنیم تقریباً می‌توان اذعان داشت که بازار این روزها از نظر حجم هم شبیه همان روزها شده است!

یعنی نه خیلی کسی می‌خرد و نه می‌فروشد ! البته همه به ارزندگی بازار اذعان دارند اما قدرت خریدار کم و انگیزه فروشنده هم کاهش پیدا کرده البته جنس شوک آن روزها با این روزها متفاوت است بازار در آن روزها با شوک سیاسی مواجه بود و زمین‌گیر شده بود و این روزها با شوک اقتصادی که سابقه‌اش را در سال ۹۳ دیده  بودیم و حالا بازار باید در مورد این روزها و این وضعیت خود تصمیم‌گیری کند که چه می‌خواهد و چه باید بکند !

و باز هم تاکید می‌کنیم که فصل مشترک این روزها و آن روزهای سخت آبان ارزندگی بازار است و احتمالاً دوباره سرنوشت مشترک بازار ما با آن زمان فنری جمع شده و برگشتی هیجانی خواهد بود که نمونه آن را در بهمن تا اردیبهشت امسال شاهد بودیم

اما بازار به نظر دو مسیر را در پیش دارد مسیر اول آن چیزی است در همان روزهای آبان هم تجربه شد یعنی بازار اسیر یک فرسایش عجیب و غریب شده فنر قیمت ها و پتانسیل بازار جمع و جمع‌تر شد و در نهایت جایی با کمک جریان پول و گزارش‌ها  و خبرهایی از این دست این فنر جمع شده آزاد شده و بازدهی خوبی را کسب میکند و این دقیقاً نشان می‌دهد که چه روزهای سختی از مهر تا آبان و آذر و حتی دی بر بازار گذشت و سهامداران چه روزهای تلخی را تجربه کردند اما شیرینی بعد از آن جذاب بود

بسیاری معتقدند چه نموداری چه بنیادی بازار شبیه آن روزها رفتار خواهد کرد و اسیر یک فرسایش یکی دو ماهه شده و در عین اینکه نوسان‌های کوتاه مثبت و منفی را خواهد داشت باز هم به آن مسیر فرسایشی رفته و جایی احتمالاً شهریور و یا مهر دوباره مسیر برگشت را آغاز می‌کند و البته این فنر آنقدر جمع شده است که برگشتی تند و سریع و بازدهی قوی را خواهد داشت اما در حال حاضر و تا آن مقطع ممکن است بازدهی خاصی را نیز ندهد و البته افت آنچنانی نیز نخواهد داشت هرچند در بین برخی سهم‌ها و شرکت‌های کوچک ممکن است بازار بازدهی خوب و شرایط مطلوبی را داشته باشد اما کلیت بازار به خصوص شرکت‌های بزرگ اسیر این ماجرا می‌شوند

در چنین شرایطی تصمیم با سهامداران است به نظر متمرکز کردن بخشی از پول در این صنایع و صنایعی که غیر مرتبط با ماجرای انرژی هستند و گزارش‌های خوبی دارند بازدهی نسبتا مطلوب و نرمالی را تجربه میکند و میتواند نقطه مهمی برای تغییر فاز در برخی پرتفوی ها باشد  …

البته کم حجم بودن بازار و عدم حضورحقوقی و حقیقی‌های بزرگ کار را کمی سخت خواهد کرد  ولی در مجموع  فضای نسبتا منطقی رقم خورده و آنطور نیست که نتوان هیچ فعالیتی را داشت و سود نکرد این یک سناریوست که به نظر سهامداران باید خود را برای آن آماده کنند اما سناریوی دوم کمی متفاوت‌تر است و هیجان آن بیشتر…

در این سناریو که به جد به آن اعتقاد داریم و البته شاید ناشی از خوش‌بینی ما به سیاستگذار و بازار باشد این است که بستر شرایط تکنیکالی و بنیادی یعنی قرار گرفتن در نقطه مطلوب نمودار و همچنین فضای ارزنده بودن شرکت‌ها چه در گزارش‌ها و چه در قیمت موجب این می‌شود تا با یک شوک و یا جرقه بازار دوباره در مسیر رشد قرار گرفته و البته شاید نه با سرعت و شدت قبل اما لنگ لنگان و خوشحال کار را پیش ببرد این جرقه و شوک می‌تواند از چهار عامل بروز کند …

عامل اول نرخ ارز است یعنی تحولات نرخ ارز و افزایش نرخ دلار دوباره جریان پول را به سمت بازار آورده و مسیر صعودی را درقیمت ها شاهد باشیم وقتی از نرخ ارز صحبت می‌کنیم برگشت عقلانیت به سیاست‌های ارزی دولت هم جز آن می‌شود و تنها منظور افزایش نرخ ارز آزاد نیست …

عامل دوم خبرهایی از گروه خودروست …  ببینید همیشه خودرو نبض بازار بوده تحولات بسیاری از صعودها با گروه خودرو آغاز شده و به نظر حالا هم هر خبر و جو مثبتی از این گروه می‌تواند شوک مثبتی به کل بازار بدهد و این گروه بقیه بازار را نیز با خود بالا بکشد درست همانطور که بقیه بازار را در بسیاری از بحران‌ها با خود پایین کشید .

بازهم  تاکید میکنیم چه خوشمان بیاید چه نیاید وضعیت در بازار گره خورده و موثر هستند !  البته تحولات و خبرهای گروه پالایش بانک و برخی موارد دیگر هم جز این رویداد و عامل میتوان  برشمرد  …

عامل سوم برگشت از تصمیمات است یعنی دولت به این نتیجه برسد که آقا ۷۰۰۰ اشتباه بوده و باید برگردیم این دقیقاً چیزی می‌شود به عنوان شوک و عاملی برای توجه دوباره به بازار که قطعاً فضای متفاوتی را رقم زده و خود را در شکل افزایش حجم و بهبود معاملات نشان خواهد داد که البته این  را خیلی محتمل نمی بینیم نهایت یک تخفیف خاص ۱۰ تا ۲۰% را به اوره متانول بدهند

و عامل چهارم هففته‌ای است که در پیش است و فصل مجامع و گزارش‌هاست هرچند که دولت با تصمیم اخیر خود ذوق بازار برای به استقبال رفتن از این دو رویداد کور کرد اما جریان  گزارشات می‌تواند آنقدر قوی و محکم پیش برود که بازار را مجاب کرده به دنبال شرکت‌های خوب و ارزنده  حرکت کند و این دو موضوع یعنی مجامع و گزارشات بازار را مجاب کرده تا به دنبال ارزندگی حرکت کرده و مسیر متفاوت‌تری را در پیش بگیرد حتی اگر عدد رشد کوتاه هم باشد باز هم یک مسیر کوتاه خوشحال کننده منطقی در این فضاست…

این عوامل و این سناریوها را باید در بازار مد نظر قرار داد  به نظر می‌تواند در تغییر مسیر بازار و شرایط بسیار موثر باشد البته بازار همیشه نشان داده که مسیر متفاوتی را در پیش می‌گیرد و ممکن است پیش‌بینی‌ها آنطور که ما فکر می‌کنیم پیش نرود و اصلاً فضای دیگری رقم بخورد اما باید پذیرفتضربه‌ای که اخیراً به بازار وارد شد کار را بسیار سخت و دشوار کرده و پیش بینی مسیر آتی سخت‌تر شده است ولی میتوان این روزها با این حال و شرایط کمی امیدوار تر شد …

اما چند روزی بود که میخواستیم در مورد موضوع تصمیم اخیر سازمان روی اپشن ها و این موارد صحبت کنیم . انقدر موضوعات عجیب و غریب پیش امد که این موضوع به حاشیه رفت . بی تعارف برخلاف موضوع الگوریتم ها که هنوز با جدیت کامل براین عقیده ایم که هیچ تاثیری در منفی و مثبت کردن  بازار نداشتند و برخی عزیزان کم تجربه آن را عامل منفی بازار می دانستند (طبق امار رسمی در ۴ماه گذشته کمتر از نیم درصد حجم معاملات الگوریتیمی بوده است !!!!)  این بار معتقدیم آپشن ها اثرات  بسزایی در بازار دارند و بهتر است  سازمان این باردر تصمیمات خود اسیر فضای هیجان نشود .

در نوشتن این مطالب دوست خوبم پویا دلگشا کمک شایانی داشته و به نظر باید به نکات ریزو درشت این ماجرا توجه ویژه داشت

انتشار ابلاغیه ای غیرمنتظره از سوی سازمان  حرف و حدیث هایی را برانگیخت.موضوع ممنوعیت اتخاذ موقعیت در قراردادهای اختیار معامله توسط صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت که مخالفان و موافقان زیادی داشت !

مخالفان این ابلاغیه استدلال های مختلفی دارند از جمله این که   از آنجا که محدودیت ها و ریسک های مترتب بر حقیقی ها برای اقدام به فروش فزاینده یا به اصطلاح آپشن بازها “write” کردن در بازار زیاد است و حقیقی ها عمدتا تمایل خواهند داشت تا با خرید این ابزار از اهرم معاملاتی موجود استفاده کنند، این ابلاغیه با وضع محدودیت بر صندوق های درآمد ثابت که تاکنون سهم خوبی در انتشار قراردادها و رونق به این معاملات داشتند باعث محدودتر شدن سمت فروش و به تبع آن ارزش معاملات کمتر و گران تر شدن بیش از حد و فاصله گرفتن بیشتر از کلیت بازار می شود.

برخی میگفتند صندوق های درآمد ثابت برای پوشش ریسک از این ابزار استفاده می کردند!!( که البته این استدلال مثال های نقض زیادی در بازار ما دارد) فلذا وضع محدودیت بر این صندوق ها سبب افزایش ریسک آنها می شود.برخی هم معتقدند عمق بازار آپشن با این کار کاهش پیدا می کند و باید زمان طولانی تری تا رونق واقعی این بازار منتظر بمانیم پس اگر هدف نهادهای ذیربط متناسب با شعار انها مبنی بر توسعه ابزارهای سرمایه گذاری مختلف باشد نباید به این اقدام دست میزدند.

اما از آن سو استدلال های جالب تری را از موافقان ممنوعیت فعالیت صندوق های درآمد ثابت در آپشن ها شاهد هستیم:

دستکاری قیمتی در سهم پایه که تاکنون صورت میگرفت از جانب صندوق ها بود و با ممنوعیت معامله صندوق ها شاهد دستکاری قیمتی در سهام به هدف سوخت شدن قراردادها نخواهیم بود.  مدیریت ریسک به خصوص در شرایط فعلی بازارها ایجاب میکند که صندوق های درآمد ثابت وارد ابزارهای مشتقه نشوند.

در سوی دیگر مدیریت و معاونت عملیات بورس دلیل این تصمیم را شرح دادند که شفاف شدن مسیرهای تامین مالی بوده است .

به هرحال فرآیند اوراق تبعی مشخصی بوده و تا کنون شرکت هایی اقدام به انتشار این اوراق کرده بودند. اگر بخواهیم در این فرآیند ریز تر شویم، حقوقی مقداری از سهام خود را به طرف مقابل واگذار کرده و به همان نسبت به طرف مقابل اختیار فروش تبعی می فروخت و اختیار خرید تبعی با قیمت اعمال بالاتر از قیمت اختیار فروش واگذار شده خریداری میکرد.

با اینکار سهام واگذار شده، وثیقه می شد و خریدار سهام تا تاریخ اعمال برای استفاده از اختیار فروش خود نمی توانست سهام را به فروش رساند. با این حال بازدهی اوراق تبعی برای صندوقهای درآمد ثابت از ابتدا کاملا مشخص بود و از بابت سود و زیان ریسکی به این صندوق ها وارد نبود اما طی یکی دو سال گذشته تعدادی از شرکت ها با درخواست گشایش قراردادهای آپشن روی نماد خود و انجام فرآیندی مشخص، رویه اوراق تبعی به قصد تامین مالی را دور زده و خود راسا اقدام به تامین مالی بدون دخالت بورس می کردند. واقعیت این است که این مساله ریسک های بزرگی را به خریدار، فروشنده و حتی کارگزار تحمیل کرد.

از آنجایی که طرف مقابل این قراردادها عمدتا صندوق های بزرگ درآمد ثابت بودند و حجم سهام معامله شده عمدتا به شکلی بود که درصورت نکول حقوقی در سررسید، قابلیت فروش روی تابلو به راحتی میسر نبوده و عملا میتوانست بازدهی صندوق را دستخوش تغییرات زیادی کند. در طرف دیگر ممکن بود کارگزار برای این کار تضامین کافی را از حقوقی دریافت نکرده و با نکول، تمام ریسک اعمال و جریمه آن به گردن کارگزار بیفتد. پس با فرآیندی مواجه بودیم که ریسک بالایی به تمام طرفین تحمیل می کرد اینجا بود که بورس وارد شده وتصمیم به این موضوع گرفت  …

با تمام تفاسیر مثبت و منفی نسبت به این تصمیم، ایده آل این بود که متخلفان شناسایی و تنبیه شده و اقدامات پرریسک چند صندوق محدود به بهای محروم شدن تمام صندوق های درآمد ثابت از پتانسیل های استفاده از این ابزار تمام نشود. اما متاسفانه اتفاقی که نباید افتاد.

ببنید نباید ازترس آب شناکردن را ممنوع کرد !  از مسئولان و مدیران ارکانهای مختلف بازار زیاد شنیده ایم که حداقل به طور لفظی حمایت و استقبال خود را از رشد بازار آپشن نشان داده اند. امیدواریم در راستای عملی شدن این موارد ، اقدامات عملی لازم را نیز شاهد باشیم. بازار آپشن تازه در ابتدای راه و با چالش های فراروانی مواجه است و هرگونه بی تدبیری و یا تصمیم گیری نادرست منجر به هدر رفتن زحمات چند ساله فعالان این حوزه می شود…

 

بتا سهم

#گزارش_بازار

تحلیل شرکت های بورس اوراق بهادار را در گزارش بازار بخوانید.
کانال تلگرام: https://t.me/farabibourse
ما را در آپارات دنبال کنید: http://www.aparat.com/kargozari.org
خرید و فروش آنلاین سکه و طلا : https://kargozari.org/2018/05/25/gold

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *