گزارش بازار امروز سه شنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۲

چشمک عقلانیت !

امروز همه چیز دست به دست هم داده بود تا بازار فضای بهتری داشته باشد و بیش از هر چیز، خوش‌بین شدن به موج عقلانیت در تصمیمات، مهم‌ترین دلیل رشد و برگشت بازار بود؛ برگشتی که امروز ابتدا با کمی تردید پیش رفت و بعد با اخبار مثبت، رنگ و شکل جدی‌تری به خود گرفت. دقت کنید خوش‌بینی و امیدواری و هنوز هیچ چیز قطعی نیست! دقت کنید با یک گل بهار نمی شود و درست است که همه چیز در حداقل ممکن خود است، ولی این اتفاقات و رویدادها باید دنباله‌دار باشد تا بازا ر از این فضا و از این سرطان بی‌اعتمای رها شود…

بازار امروز را در حالی آغاز کردیم که با توجه به تحولات دیروز و یک ساعت آخر معاملات روز گذشته، طبیعی بود که بازار امروز آغاز خوب، مثبت و قوی داشته باشد و البته بیش از هر چیز مثبت ماندن این ماجرا مهم بود؛ یعنی بازار بتواند با چنگ و دندان و هرطور شده این فضای مثبت را حفظ کند و ادامه دهد. بازار بعد از نیم ساعت تقریبا رفتار همیشگی را از خود نشان داد و موج عرضه آغاز شد و این موج دوم که نشان می‌داد ممکن است تصمیماتی در راه باشد و تقاضا را بهبود ببخشید…

اتفاقات و تحولات مختلف هم دست به دست هم داد تا کمی بازار امروز اوضاع بهتری داشته باشد؛ زمزمه‌هایی از بحث‌های خودرو و همچنین شنیده‌هایی از احتمال تغییراتی در نرخ خوراک و تحولات و اخبار پالایشی‌ها باعث شد تا کمی بازار امیدوارتر و رو به جلو گام بردارد. البته تا به امروز هر خبر منفی که می‌خواستیم، رسیده. البته یکی می‌گفت نه، هنوز نرخ برق مانده و دولت این یکی را هنوز رو نکرده!! اما در هر صورت، موج اخبار منفی طی این مدت در بازار جولان داده و رگباری همه را زخمی کرده و فضای متفاوتی را رقم زده است .

اما ابتدا یک نکته در مورد فضای تکنیکالی بازا ر بگوییم و بعد یک نکته در مورد گزارش‌ها؛ اگر به نمودار سه چهار سال اخیر مراجعه کنید، می‌بینید که قبل از هر دوره رالی صعودی که در بازا ر اتفاق افتاده، یک ریزش شارپ و عجیب وجود داشته و این در اکثر اتفاقات رخ داده است؛ یعنی بازار در یک فضای عجیب منفی گرفتار شده، پنیک رفتار کرده و ریزشی بوده و بعد هم در مسیر هیجان صعود قرار گرفته است. قطعاً نه آن ریزش عجیب درست بوده و نه آن هیجان صعود، اما در هر صورت این اتفاقیست که رقم خورده، اما یک تفاوت در شرایط فعلی وجود دارد؛ در هر دوره‌ای که بازار بعد از افت و ریزش پنیک دوباره صعود کرده، یک عامل، یک اتفاق یا یک محرک باعث و بانی این رشد و هیجان صعود بوده است.

مثلاً در دوره اخیر، ورود جریان پول، ورود گزارش‌ها و از همه مهم‌تر افزایش نرخ ارز عامل رشد بود. با این پیش فرض به سراغ دو نتیجه‌گیری مهم بازار می‌رویم…

نتیجه‌گیری اول؛ آنچه به نظر مهم است، این است که بازار تقریباً نه دقیقا! آن ریزش پنیک و غیرمنطقی را سپری کرده و حالا برنامه‌ریزی برای رشد را آغاز می‌کند. برای کنده شدن از این فضا و رشد شارپ بعد از این ریزش، نیاز به یک شوک قوی دارد. معتقدیم شوک منفی را سیاست‌گذار با ندانم‌کاری به بازار وارد کرد و شوک مثبت را هم او باید وارد کند… در غیر این صورت ما می‌مانیم و بازاری که جریان پول در آن گردش نمی‌گیرد و روند صعودی پرهیجان تشکیل نمی‌شود…

برخی می‌گویند بازار به ثبات می‌رسد. بله ممکن است بازا ر به ثبات نسبی برسد و معتقدیم وقتی شوک مثبت خاصی به بازار وارد نشود، انتشار گزارش‌ها می‌تواند کف قیمتی بسیاری از سهم‌ها را ببندد و آنها را در فضای فعلی با کمی نوسان بالا و پایین هدایت کند. یعنی گزارش‌ها و انتشار آنها می‌تواند عاملی برای ثبات و آرامش بازار شود و ارزندگی این بازار را به رخ همگان بکشد، اما نمی‌تواند یک مسیر قوی برای صعود ایجاد کند. گزارش‌ها تسهیل‌کننده نگاه مثبت به بازار می‌شود، قیمت‌ها را حفظ و فضا را مثبت می‌کند، اما موتور محرک رشد بازار نیست. موتور محرک یک شوک قوی لازم است تا جریان پولی که بیرون وجود دارد را بیدار کند و به بازار بفرستد…

از همین روست که معتقدیم سیاست‌گذار هرطور شده باید شوکی از جنس اخبار مثبت راهی بازار کند تا فضای متفاوت فعلی را التیام بخشد و عاملی برای رشد بازار شود. بازاری که بعد از ریزش‌های اخیر، چه از نظر بنیادی چه نموداری و چه از نظر زمانی، آماده یک رشد و جهش خواهد بود و یک نکته را هم تکمیل کنیم؛ اگر سیاست‌گذار چنین کاری نکرد، بازار چه خواهد شد؟! به نظر می‌رسد که بازار با گزارشات تثبیت می‌شود و حتی یک رشد مقطعی دارد، اما پس از آن چشم به اتفاقات و عوامل دیگری می‌دوزد که مثلاً نرخ ارز یا بازارهای جهانی و اتفاقاتی از این دست مهم‌ترین آن هستند.

و اما جنس شوک چه می‌تواند باشد؟! درست شبیه آنچه امروز به بازار رسید… از نرخ خوراک خبر رسید و بازار هم برداشت مثبتی کرد…

معتقدیم تحولات مثبت در پذیرفتن و کنار گذاشتن نرخ دستوری در صنایع مهمی نظیر خودرو و یا تحولات مثبت‌اندیشی، مثبت نگاه کردن و منطقی نگاه کردن به نرخ خوراک و گاز، پذیرفتن منطق در نرخ‌گذاری رفتار با پالایشی‌ها و همچنین منطقی شدن سیاست‌های ارزی، چهارگانه‌ای است که امروز به فکر ما می‌رسد که سیاست‌گذار می‌تواند آنها را پیش ببرد و شوک مثبتی به بازا ر وارد نماید. در غیر این صورت باید منتظر تحولاتی بود که از حیطه او خارج است و البته احتمالاً اثرگذاری کمتری را می‌تواند داشته باشد.

امروز آنقدر حرف برای گفتن بود که سعی می‌کنیم شما را اذیت نکنیم و به روزهای بعد موکول کنیم تا بازار هم سر و شکل بهتری بگیرد…

این چند روز آنقدر عصبانی بودیم، آنقدر حرف برای گفتن و فحش برای دادن وجود داشت که از برخی تحولات غافل شدیم. معتقدیم همیشه آنچه فکر می‌کنیم درست است را بیان کنیم؛ خواه برخی خوششان بیاید یا نیاید. یک روز می‌گویند مطالب ما منطقی، روز دیگر می‌گویند غیرمنطقی!! اما ما هرچه فکر می‌کنیم درست است، بیان می‌کنیم. بحث امروز ما در مورد عرضه‌های اولیه است. بازهم تاکید می‌کنیم با یک روز مثبت و یک برگشت، همه چیز را تمام‌شده نبینیم. قبل‌تر نظر خود را در مورد عرضه‌های اولیه بیان کردیم و معتقدیم این عرضه‌ها باید در بازار وجود داشته باشد و ادامه آن برای بازا ر و برای بیدار کردن پول‌های بیرون لازم است.

اما تصور کنید فردی سرطان گرفته است و دور از جان به دکتر مراجعه می‌کند و انتظار درمان در این دوره خاص را دارد و دکتر لبخندی به او می‌زند و با صدای ملیح و با لهجه ترکی به او می‌گوید که این پروتئین شیک را هر روز صبح قبل از صبحانه بخور و سعی کن عضله‌سوزی نداشته باشی!! دکتر بنده خدا او امروز سرطان دارد، قرص ویتامین و عضله‌سازی به چه درد او می‌خورد! ببینید به یک روز مثبت امروز نگاه نکنید، بازار در حال حاضر دچار سرطان ناامیدی، سرطان بی‌اعتمادی و حس جیب‌بری از سوی دولت و ارکان سیاست‌گذار شده است. در چنین فضایی، عرضه اولیه قطعاً اولویت بازا ر نیست. درمان آن سرطان قطعاً در کوتاه‌ترین زمان ممکن، باید مهم‌ترین و تنهاترین اولویت مجموعه‌ها باشد.

از همین روست که معتقدیم در این مقطع خاص با این حجم اتفاقات، عرضه اولیه نمی‌تواند برای بازار فرایند مفیدی را رقم بزند. بازهم تکرار می‌کنیم و همچنان معتقدیم عرضه‌های اولیه، اتفاقی لازم و ضروری برای بازا ر است که باید باشد و سازمان بورس و شرکت‌های بورس و فرابورس هم حداقل باید ۳۰ الی ۴۰ شرکت در آستین خود داشته باشند تا به محض بهبود اوضاع بازار و بهبودی این سرطان، این شرکت‌ها را به بازار بیاورند. هیچ اشکالی ندارد هفته‌ای ۳ عرضه اولیه داشته باشیم؛ اما در فضای منطقی، نه فضای شکننده فعلی! بازهم تاکید می‌کنیم فضای رکودی بازار را با فضای سرطان و بیماری فعلی اشتباه نگیرید.

در فضای رکودی بازار هم عرضه اولیه باید باشد، اما فضای فعلی، فضای مساعدی برای این ماجرا نیست… البته که بازار گل و بلبل امروز همه چیز را مثبت جلوه می‌دهد، ولی شک نکنید هر وقت رفتار دولت تغییر کرد و حاضر شد به بازار سرمایه احترام بگذارد، می‌توان از بهبود صحبت کرد…

 

بتا سهم

#گزارش_بازار

تحلیل شرکت های بورس اوراق بهادار را در گزارش بازار بخوانید.
کانال تلگرام: https://t.me/farabibourse
ما را در آپارات دنبال کنید: http://www.aparat.com/kargozari.org
خرید و فروش آنلاین سکه و طلا : https://kargozari.org/2018/05/25/gold

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *