گزارش بازار امروز دوشنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۲ 

اتاق انتظار … ! 

امروز دوشنبه بازار را در حالی آغاز کردیم که فضای معاملات  و شرایط ،تشنه تغییر بود روند روزهای قبل به خوبی نشان می‌داد که بازار در کشاکش رفتن و نرفتن و رسیدن خبرها ریز و درشت چشم انتظار یک تغییر دوباره و یک شوک برای حرکت جدید است.
بازار امروز هم با همین حال و هوا و حس تشنگی کار را آغاز کرد با این تفاوت که چند اتفاق را دیروز پشت سر گذاشته بود ،اولین و مهم‌ترین آن که نشان می‌داد بازار امروز احتمالاً با تغییراتی مواجه است روند معاملاتی صندوق‌های اهرمی بود که دیروز در انتهای وقت خود با رنج‌های مثبت مواجه شدند که نشان می‌داد احتمالاً خبری در راه است …
نکته بعد از بعد تکنیکالی و نموداری بود که بسیاری معتقد بودند اگر قرار است بازار در مسیر درست هدایت شود از بعد نموداری و حرکتی نقاط فعلی نقاط خوبی برای یک برگشت منطقیست و نکته سوم اینکه بسیاری از کسانی که در بازار فعال بودند دیروز هم مشاهده کردند که جریان حجم با اینکه کم شده اما بلوک‌ها به شکل ادامه‌دار و پیوسته و مثبتی پیش می‌روند و این موجب شد تا بسیاری همچنان به تغییر روند محسوس ایجاد شده امیدوار باشند . امروز هم حجم بد نبود ارزش کل معاملات امروز بازار ۲۵۸٫۱۴۴ میلیارد تومان بوده که از این مبلغ ۵۴۰۸ میلیارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و صندوق های قابل معامله سهامی بوده است .
بازار در واقع به خلبان این هواپیما تا حدودی اطمینان پیدا کرده و امروز در عین این که منفی بود دل قرصی خاصی داشت که برای تغییر روند حداقل کاری خواهد شد و همینطور هم شد و در میانه‌های بازار کمی وضعیت بهتر بود که برخی آن را ناشی از وجود  حرکاتی در بازار میدانند که فعلا  زیر لایه های پنهان ماجراست …
اگر به خاطر داشته باشید دیروز در همین گزارش نوشتیم که بازار نیازمند دو چراغ سبز قوی و محکم است یکی از مهم‌ترین آنها چراغ سبز نهاد حاکمیت سیاستگذار و در واقع دولت است که تابه امروز نقشش مشخص نبود که باید با حرکات خود نشان دهد ماجرای تجدید تردید پذیر نیست و به شکل جدی نیز از سوی حاکمیت پیش می‌رود.
البته اگر به چراغ سبز اول قائل باشید باید اذعان کرد که اثر آن بلند مدت نیست اما تا حدودی آن خیال راحتی برخی حقوقی‌ها از این ماجرا را روشن می‌کند که دولت هم پشت این ماجراست و آنها با قدرت پیش بروند و این دقیقاً تکمیل کننده تکه‌های پازلیست که چراغ سبز دوم و اصلی را که بازار منتظرش است ایجاد می‌کند و آن هم چیزی نیست جز آغاز انتشار شفاف سازی‌ها و برنامه شرکت‌ها و ناشران در افزایش سرمایه و کدال است که منجر به تغییر فاز گسترده و جدی‌تر بازار می‌شود
رد پای این موضوع هنوز در بازار روشن نیست و دلیل این که بعد از مثبت ها نیز عقب نشینی میکند همین است . اگر قرار است بازار سرپا بماند باید به همه این موضوع اثبات  شود که قرار نیست بازار به حال خود رها شود اما مشکل اینجاست که فعلاً هرچه گام برداشتیم این گام‌ها از سوی نهاد ناظر بود و هنوز ناشران که بازیگران و اجرا کنندگان اصلی این ماجرا هستند حرکتی نداشتند.
شاید بعد از جلسات روزهای آتی !! اوضاع به شکل دیگر و متفاوت‌تری پیش برود کما اینکه شنیده می‌شود دستورات مکتوب ریز و درشتی به ارگان‌هایی نظیر اداره مالیات و سازمان حسابرسی داده شده تا تسریع کننده این روند و ماجرای تجدید باشند…
حالا به نظر بازار بر سر یک دوراهی و مسیر جدی خاص قرار گرفته که یک سر آن تحولات این چنینی است که اگر بتواند جریان پول را بیدار کرده و مسیر متفاوتی را مثل چند هفته قبل پیش بگیرد فضای خوبی را دوباره در بازار رقم می‌زند و جنب و جوش‌ها بیشتر می‌شود البته خبر درمانی هم تا جایی پیش می‌رود و بعد رها خواهد شد اما اتفاق و رویداد دوم دقیقاً جاییست که اگر این تحولات و رویدادها منجر به اقدام عملی از سوی ناشران نشود جریان پول آرام و آهسته مسیر نزولی را در پیش گرفته جو خوشبینی ایجاد شده تبدیل به بی‌تفاوتی می‌شود و دوباره بازی بازار در سهم‌های کوچک و پروژه محور آغاز خواهد شد
به نظر مدیریت کلان فضای بازار رویداد هنرمندانه‌ای شده که پیش بینی آن هر روز ‌ سخت‌تر می‌شود و پیشبرد آن دشوارتر. نیروهای کمکی اگر نرسند خیلی زود این لشکر با انگیزه برای حرکت بازار شکست می‌خورد این نیروی کمکی چیزی جز چراغ سبزهای دوگانه نیست که دیروز در مورد آن صحبت کردیم و مهم‌ترین بخش آن تحولات و حرکت ناشران است
قطعاً با اخبار و اتفاقات می‌شود بازار را خوشبین و امیدوار نگه داشت اما حکایت بعد از مدتی حکایت افتابه لگن هفت دست و شام و ناهار هیچی می‌شود که خیلی زود بازار را نسبت به اخبار بی تفاوت کرده و جریان پول را به این دسته اتفاقات بی میل می‌کند و در نهایت باز هم تاکید می‌کنیم که سه ضلع این بازی یعنی سهامداران خرد و عمده از یک سو نهاد ناظر و حاکمیت و دولت از سوی دیگر و همچنین سازمان بورس به عنوان متولی و مجری باید هرچه سریعتر تکلیف بازار را از نظر عملیاتی با تجدید روشن کرده و مسیر این جریان را به سمت شفافیت و قدرت عملیاتی شدن پیش ببرد
امروز زمزمه غیر رسمی اولین گام شنیده شد و امیدواریم اخبار رسمی و گام های دیگر هرچه سریع‌تر به دل بازار برسد باید منتظر بود …
و اما حرف آخر دیروز قرار بود در مورد دو موضوع مهم صحبت کنیم یکی بررسی چشم انداز کاهشی نرخ سود و دیگری موضوع نرخ دلار و به خصوص نرخی به نام نیما و باز پرحرفی ما در مطالب ابتدایی گزارش باعث شده بیشتر امروز در مورد نرخ سود صحبت کنیم و موضوع نرخ دلار نیما که از دید ما مهمتر است را به فردا موکول کنیم.
بر هیچکس پوشیده نیست که در رشد سال ۹۹ نقش دولت از این حیث حائز اهمیت بود که با پایین آوردن غیر طبیعی و مصنوعی نرخ سود پول‌ها را به سمت بازارهای موازی پمپاژ کرد و بورس در آن مقطع مقصد یکی از مهم‌ترین توفان‌های نقدینگی شد و البته دولت هم خوب فروووووش کرد
بسیاری معتقدند در ظاهر چنین چشم اندازی در شرایط فعلی هم دیده می‌شود اما کمی دقیق به میز بازی فعلی نگاه کنیم از دید ما چنین چیزی دیده نمی‌شود!!! درست است که کاهش نرخ سود همزمان با تورم قطره قطره و درصد به درصد در حال کاهش است اما چشم انداز قوی‌ از کاهش غیر رسمی نرخ سود دیده نمی‌شود . شاید چشم انداز کاهش نرخ سود در شرایط فعلی وجود داشته باشد اما نمی‌توان رد پای آن را در نرخ دهی اوراق غیررسمی دید.
امروز دنیای اقتصاد  نوشته بود ر اساس داده‌های منتشرشده از بانک مرکزی، نرخ بهره بین بانکی با حرکت نزولی از ابتدای پاییز تاکنون، در ۱۵آذر به کمترین میزان خود در ۵ماه اخیر رسیده است. برخی از کارشناسان این موضوع را در ادامه سیاست ضدتورمی بانک مرکزی ارتباط می‌دهند. این موضوع در اقتصاد وجود دارد که در صورت رشد نرخ بهره، سرمایه‌گذاران منابع مالی خود را به درون بانک‌ها هدایت می‌کنند و منابع مالی موجود در اقتصاد منقبض می‌شود. بنابراین افزایش نرخ بهره یک سیاست ضدتورمی به حساب می‌آید. در مقابل زمانی که نرخ بهره کاهش یابد، انگیزه سرمایه‌گذاری در بانک‌ها کمرنگ‌تر شده و افراد به سمت بازارهای دیگر یا افزایش مصرف زمان حال روی می‌آورند. البته افزایش و کاهش نرخ بهره می‌تواند در شرایط متفاوت نتایجی متفاوت با تحلیل فوق داشته باشد؛ چراکه به عقیده برخی اقتصاددانان افزایش یا کاهش ناگهانی نرخ بهره اتفاقا شاید به‌شدت تورم یا رکود دامن بزند.
نرخ بهره بین بانکی از تعادل عرضه و تقاضای منابع مالی در بازار بین بانکی به‌دست می‌آید و مهم‌ترین نرخ بهره در اقتصاد تلقی می‌شود. این نرخ می‌تواند به نمایندگی از سایر نرخ‌های بهره‌، روند حرکت سایر نرخ بهره‌ها را تعیین کند؛ به همین ترتیب سیاستگذاران پولی با هدف‌گذاری این نرخ، سعی در کنترل نرخ‌های بهره و در نتیجه رکود و تورم دارند.
با افزایش حجم منابع مالی تزریق‌شده درون بازار باز پس از ۵مهر، به تدریج نرخ بهره بین بانکی نیز روند نزولی خود را آغاز کرد. زمانی که منابع مالی در بازار باز بیشتر شود، بانک‌هایی که دچار کسری منابع نقد هستند، می‌توانند بخشی از نیاز خود را در بازار باز تامین کنند و به همین ترتیب فشار تقاضا در بازار بین بانکی کاهش می‌یابد. کاهش فشار تقاضا در بازار بین بانکی نیز به معنای کمرنگ شدن نیروی افزایش‌دهنده نرخ بهره بین بانکی است. به همین ترتیب مشاهده می‌شود نرخ بهره در آبان‌ماه به کانال ۲۳.۶درصد نیز قدم نهاد. این نرخ با ادامه روند نزولی خود در آذرماه به کانال ۲۳.۵درصد نیز رسید و نهایتا بر اساس آخرین داده‌ها، در ۱۵آذر نرخ ۲۳.۴۳درصد را به ثبت رساند.
ما هم معتقدیم  بی شک کاهش نرخ سود یکی از مهم‌ترین عوامل ارزندگی بازار خواهد بود اما نمی‌توان بدون توجه به نرخ غیر رسمی اوراق‌های ریز ودرشت مختلف این صحبت را مطرح کرد و به نظر با تمام احترامی که برای همه عزیزان و کارشناسان قائلیم، معتقدیم چشمک‌های کاهش نرخ سود کمرنگ بوده و نمی‌توان به این موضوع به عنوان اهرمی برای کمک به بازار دل خوش کرد
فردا در مورد نرخ نیما صحبت می‌کنیم که برخلاف نرخ سود چراغ های چشمک زن او پررنگ تر شده اند…

بتا سهم

#گزارش_بازار

فضای معاملات فضای معاملات فضای معاملات فضای معاملات فضای معاملات فضای معاملات فضای معاملات فضای معاملات فضای معاملات فضای معاملات 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *