گزارش بازار امروز دوشنبه ۱۱ دی۱۴۰۲

کریسمس سرخ !

سال نو میلادی آغاز شد و بازار از حال و هوای کریسمس سرما و رنگ قرمز را گرفته بود بیشتر فشار فروش را در بازار شاهد بودیم و البته فاز خریدار هم در بازار در برخی سهم ها بود ولی حقوقی هم امان نمیداد. بازار نه نای خرید دارد و نه انگیزه  فروش و ازاین سردرگمی بیزار است ! هر روز که میگذرد نسبت به آینده مردد تر می شود و انگیزه برای او کمتر و این دقیقا جایی است که باید کاری کرد … استینی باید  بالابرود و حرکتی انجام شود  تا بازار هم ازاین وضعیت خلاصی یابد  .

بازار این روزها در فضای سرد و سردرگمی قرار گرفته که از یک سو با توجه به اتفاقات و اخبار فعلی در سمت فروش نیست و انگیزه‌ای برای فروش ندارد و بسیاری هم به این عقیده و نتیجه رسیدند که فروش در شرایط فعلی پیشنهاد و راهکار جذابی نیست و از سوی دیگر با این موضوع مواجهیم که انگیزه‌ها برای خرید و گذر از این محدوده نسبت به هفته‌های قبل کمتر شده و حجم نیز آرام آرام فرود می‌آید و به سمت کاهش پیش می‌رود و این موضوع در چند روز گذشته تقریباً به وضوح در بازار مشخص و روشن بوده است.

طی روزهای گذشته چند باری نوشتیم که اگر ۴ عاملی که از آنها نام بردیم یعنی تسعیر تجدید گزارش‌ها و خبرهای خودرویی به بازار نرسد دقیقاً همین مسیر در پیش گرفته خواهد شد و ما شاهد این خواهیم بود که حجم رو به کاهش گذاشته و در مرحله بعد بزرگان بازار  به حاشیه می‌روند و بازی سهم‌های کوچک آغاز می‌شود

به نظر بعد از گزارش‌های ماهانه و فروکش کردن تب تجدید و همچنین کاهش سرعت رشد دلار نیما شاهد این موضوع هستیم که جریان پول دوباره در بازار در مسیر حرکت به سمت سهم‌های کوچک و پروژه محور پیشرفته و این موضوع احتمالاً در دو هفته آتی اگر اتفاق خاصی رخ ندهد مشهودتر خواهد بود البته شاهدیم که همچنان اخبار تجدید داغ است و تلاش‌ها برای حرکت بازار از طریق تجدید همچنان به شکل جدی هم از سوی حاکمیت و هم از سوی نهاد ناظر به پیش می‌رود.

به نظر موضوع تجدید وارد فاز جدیدی شده و از آن چیزی که فکر می‌کردیم شرایط خاص‌تر و بهتری را گرفته است و اینکه موضوع رها نشده و همچنان ادامه دارد یکی از مزیت‌های این بار این ماجراست که نشان می‌دهد مجموعه وزارت اقتصاد و سازمان بورس با همراهی برخی ارگان‌ها و دستگاه‌های دیگر موضوع تجدید را با جدیت دنبال می‌کنند در همین راستا بود که دیروز خبری منتشر شد که بیش از هر چیزی برای بازار و هلدینگ ها مهم بود و گام عملیاتی دیگری در جهت تجدیدارزیابی به شمار‌می رود.

پیشنهاد سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر اصلاح استاندارد ۱۵ حسابداری مورد تصویب قرار گرفت و این دقیقا نتیجه نامه سازمان و پاراف محکم وزیر در تایید این موضوع بود که عزم جدی برای اجرای این ماجرا را نشان می‌داد.

طبق این بند شرکت ها در صورت  تجدید ارزیابی سرمایه گذاری های بلند مدت باید هر سال این کار را تکرار می کردند و این بند حسابرسی شستا هم بور و یکی از مهم ترین چالش شرکت هو که بر اساس اصلاح جدید این دوره به ۳ تا ۵ سال افزایش یافته که در این صورت یک مانع مهم در خصوص تجدید ارزیابی شرکت های هلدینگ برداشته شده است.

این موضوع یکی از مهمترین چالش‌های شرکت‌ها و هلدینگ‌ها در راستای تجدید از محل سرفصل سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت بود که به نظر برای حل و فصل نهایی به یکی دو جلسه و تایید و تصویب دیگر احتیاج دارد که احتمالاً محقق خواهد شد

نکته دیگر اگر به خاطر داشته باشید یک بار عرض کردیم که یکی از دلایلی که بازار به این موضوع وزن نمی‌دهد این است که اجرای آن را سخت و دشوار می‌بیند رفع موانع مالیاتی و حسابرسی طی روزها و هفته‌های گذشته یکی از مهم‌ترین سیگنال‌هایی است که برای بازار ارسال شده اما بازار همچنان با دیده خبر درمانی به این ماجرا نگاه می‌کند

در همین راستا به نظر یک گام عملیاتی دیگر باید برداشته شود و آن گام چیزیست که احتمالاً از سمت مجلس یا نهاد دولت برای بازار ابلاغ می‌شود و آن معافیت مالیاتی از ۵ به ۳ سال است که می‌تواند در مجلس و یا در دولت مطرح ،تصویب و به شرکت‌ها ابلاغ شود و البته برای این ماجرا مستندات مالی و حسابرسی و حسابداری هم وجود دارد در یکی از بندها به صراحت آورده شده که اگر ظرف سه سال تورم بیش از ۱۰۰ باشد این موضوع تجدید به نوعی حتی الزام برای شرکت‌ها خواهد بود .

از همین رو معتقدیم احتمالاً طی روزها و هفته‌های آتی موضوع تجدید وارد فاز جدیدتر و تازه‌تری خواهد شد که یک گام آن در سمت نهاد حاکمیت است و احتمالاً گام‌های دیگر از سمت شرکت‌ها خواهد بود و باز برای چند دهمین بار تکرار می‌کنیم که تجدید تنها موتور محرک حرکت بازار است و آنچه حرکت او را ادامه‌دار و ادامه دهنده می‌کند قطعاً چیزی جز ارزندگی و شرایط بنیادی نیست

و در نهایت در پایان در مورد این موضوع باید اذعان داشت که شنیده می‌شود عزم‌ها برای به حرکت درآوردن چرخ تجدید در دو صنعت بانک و خودرو به شکل جدی‌تر پیش می‌رود و این روزها زمزمه‌ها برای این دو صنعت بیشتر شده است و جسته و گریخته جلساتی هم برای کمک به این موضوع برگزار می‌شود

به نظر این خبرها و رویدادها اگر منجر به این شود که خودرو موتورش در بازار روشن شود و به حرکت درآید میتوان بسیار امیدوار بود که این گروه با توجه به سابقه‌ای که دارد بقیه بازار را نیز با خود بالا بکشد و همراهی کند
و حرف اخر …

امروز خبررسید که دولت برای سال ۱۴۰۲، ۱۳۰ همت معادل ۴ میلیارد و ۵۶۰ میلیون دلار از صندوق توسعه استقراض می کند. این تغییر سهم صندوق توسعه ملی حدود ۱۳۰ همت منابع برای بودجه ۱۴۰۲ دولت ایجاد خواهد کرد. همانگونه که پیش بینی می شد، کسری بودجه سال ۱۴۰۲ موجب شد در نهایت دولت مجبور باشد درخواست کاهش سهم صندوق توسعه را بدهد و با اجازه ای که گرفت ۱۳۰ همت معادل ۴٫۵۶۰ میلیارد دلار از صندوق توسعه استقراض می کنند.

فقط یک نکته ای … چند وقت پیش که قرار بود مبلغی از سوی صندوق توسعه برای بازار سرمایه پرداخت شود برخی چه بورسی و چه بیرون بورس چنان یقعه پاره میکردند که ای دادددد ای هوار ! برای بورس خرج میکنید ؟! از پول ملت از سهم ملت از خزانه !!

فقط جسارتا امروز سوالی امری فرمایشی برایشان پیش نیامده ؟! این ۱۳۰ همت از جیب مردم نبوده ؟! از منابع بین نسلی نیست ؟! تکلیف بیرونی ها که بازار را می زنند مشخص است .

مدت هاست به این نتیجه رسیدیم آنها منطقی برای حرف های خود هم ندارند و از سر وظیفه و مقرری رسیده چنین میکنند و الا سر چای دبش باید واکنش ها بیشتر می بود حرف ما با بر و بچه ای بازار است که آن مقطع گارد گرفته بودند . حرفی نیست بسم الله برای این یکی هم بی زحمت یک عههههه در حد نقی معمولی داشته باشید …

آن مقطع هم عرض کردیم اگر واقعا دلسوز ملت و مردم بودید باید فریاد می زدید و کل پول را باید تبدیل به چنین دارایی هایی نظیر سهم و سهام پروژه میکردید که امروز این طور حیف و میل نشود … چه حیف که بورسی های نقد و دور از سهم از دشمنان خونی بازار خطرناک ترند …

امروز میخواستیم از بازار و همبستگی و همفکری و احترام به محیط بازار صحبت کنیم از این که بالادست چطور میتواند  با برخی اقدامات مسیر بازار را بهتر کند ولی کمی زمان نمیگذارد و به فردا موکول میکنیم که طی ۲ روز با بازخوانی تاریخی یک رویداد ویژه و خاص به این موضوع بپردازیم …

 

بتا سهم

#گزارش_بازار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *